Hlavní obsah

Bursík vytáhl do boje s rebely

Právo, Petr Janiš
PRAHA

Šéf zelených Martin Bursík a předsedkyně poslaneckého klubu Kateřina Jacques se rozhodli přejít do protiútoku ve sporu se stranickou republikovou radou. Osobně na sobotu do Prahy pozvali šéfy krajských organizací zelených na neformální schůzku.

Článek

Chtějí s nimi probrat, jak dál při hledání nástupce Dany Kuchtové v čele ministerstva školství. Má jít také o přípravu na další víkend, kdy se sejde republiková rada. Ta na ministra doporučila náměstka Kuchtové a člena předsednictva zelených Dušana Lužného, kterého však stranické vedení hodilo přes palubu.

Bursík v pátek řekl, že schůzkou s šéfy krajů (je jím na jižní Moravě i Lužný) chce nastavit nový "model komunikace mezi předsednictvem, poslaneckým klubem a krajskými organizacemi". Bursík také poznamenal, že chce potlačit pravidelný únik informací o vnitrostranickém životě do médií.

Lužný se nebude moci podle informací Práva schůzky s Bursíkem zúčastnit, protože se žení. Svědčit by mu měla právě Kuchtová. Ta Právu potvrdila, že se s Bursíkem tento týden setkala. Podle ní měl Bursík Topolánkovi přece jen navrhnout Lužného za ministra. Až pokud by ho odmítl, dalo by se jednat o jiném kandidátovi či výměně resortů. Kuchtová měla navrhnout pro zelené ministerstvo pro místní rozvoj, které vede lidovecký předseda Jiří Čunek.

Bursík k návrhu Kuchtové už ve čtvrtek uvedl: "Myslím, že ten záměr je takový, aby došlo k oslabení zelených a k oslabení mě jako vicepremiéra a předsedy strany. Přece nejsme šílenci a nebudeme dělat kroky, o nichž víme, že jsou nerealistické."

Zlatuška za Onderku?

Podle informací Práva Bursík dostal od poslanců volnou ruku při hledání adepta na ministra.

Spekulovalo se o senátorovi a brněnském radním Jiřím Zlatuškovi (nestr. za LiRA) a rektorovi zlínské Univerzity Tomáše Bati, nestraníkovi Petru Sáhovi. Úvahy o Zlatuškovi dospěly i do ČSSD, a to v souvislosti s koalicí v Brně.

V kruzích blízkých brněnské radnici se říká, že pokud by Zlatuška na vládní nabídku kývl, mohlo by to vést k pádu brněnského primátora Romana Onderky (ČSSD). Právu to potvrdil vlivný člen jihomoravské soc. dem., a zároveň naznačil protizbraň. Pokud prý opustí radniční brněnskou koalici ČSSD se zelenými, lidovci a Zlatuškovým týmem kterýkoli její člen, ČSSD nabídne ODS vytvoření velké koalice. "Kdokoli opustí koalici, se dozví, že už se do ní také nemusí vrátit," konstatoval zdroj z ČSSD.

Reklama

Související články

Ministryně Kuchtová podala demisi

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) po středečním zasedání vlády oficiálně podala demisi. Kuchtová na svou funkci rezignovala minulý týden v úterý. Jako...

Poslanci zelených stojí za Lužným

Kandidát na uvolněné křeslo ministra školství Dušan Lužný (SZ) v pátek na uzavřeném jednání poslaneckého klubu strany prezentoval svou představu vedení...

Výběr článků

Načítám