Hlavní obsah

Původní vyšetřovatel Čunka postupoval správně

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

Původní vyšetřovatel údajné korupční kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka Milan Šošovička ani jeho podřízení nespáchali při práci na tomto případu žádný trestný čin. S těmito závěry přišla již v září Inspekce ministra vnitra (IMV) a její poznatky nyní podpořilo i rozhodnutí olomouckého okresního státního zastupitelství, které výsledky šetření inspekce přezkoumávalo.

Článek

Verdikt olomouckých žalobců má Právo k dispozici. Šošovička byl podezřelý ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Státní zástupci z Jihlavy Arif Salichov a z Brna Petr Coufal mu především vytýkali, že ještě během vyšetřování případu předal hlavní svědkyni Marcele Urbanové znalecký posudek psycholožky na její věrohodnost.

"I nadále si stojím za tím, že v tomto skutku jde o podezření ze spáchání zneužití pravomoci veřejného činitele," řekl Právu Coufal poté, kdy se v září dověděl, že IMV má opačný názor.

"Vyhodnocením spisu IMV, obsáhlého spisového materiálu a pomocných materiálů k vyšetřovacímu spisu jsem dospěl k závěru, že šetřením IMV zjištěné skutečnosti nenasvědčují podezření ze spáchání trestného činu na straně kapitána Milana Šošovičky či jiného policisty. Inspekce jako policejní orgán postupovala správně, když nezahájila úkony trestního řízení a věc postoupila služebnímu funkcionáři s kázeňskou pravomocí s tím, že může jít o porušení povinností zakládající kázeňskou odpovědnost," sdělil v pátek písemně Právu výsledky svého přezkumu olomoucký státní zástupce Jaroslav Rašendorfer.

O přezkum žádal Coufal

Postavil se tak na stranu inspekce a nikoli kolegy Coufala, díky kterému vlastně dostal olomoucký žalobce Šošovičkův případ na stůl. Brněnský krajský státní zástupce Coufal, který prověřování Šošovičky před časem inicioval, totiž požádal po zveřejnění závěrů inspekce o přezkum jejího rozhodnutí. A místně příslušným státním zastupitelstvím je Olomouc, kam nakonec z Prahy spis doputoval.

"Je to pro mě nová informace, mně oficiálně nic sděleno nebylo. Pokud je to ale pravda, mám z toho velkou radost. Od samého počátku jsem tvrdil, že jsem i s kolegy postupoval v souladu se zákonem," řekl včera Právu překvapený Šošovička. Teď ještě čeká, jak vše vyřeší jeho nadřízení z protikorupční policie, ke kterým věc doputovala ke kázeňskému řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám