Hlavní obsah

Langer: Vzdělanost v Kubiceho útvaru je nejhorší u policie

Právo, Novinky, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) má největší problémy se vzdělaností svých detektivů ve srovnání s ostatními policejními složkami. Právu to v pátek řekl ministr vnitra Ivan Langer (ODS), který se domnívá, že to může být příčinou masivního odchodu policistů z útvaru. Mluvčí ÚOOZ Blanka Kosinová se proti Langerovým slovům ohradila.

Článek

Do konce roku totiž ohlásil konec u policie jak ředitel Jan Kubice, jeho tři náměstci, ale podle informací Práva o tom uvažuje až polovina všech vedoucích funkcionářů. Kubice se k důvodům svého rozhodnutí nechce vyjádřit, ovšem spekuluje se, že už nechtěl snášet tlak od vedení policejního prezidia i od některých představitelů politické reprezentace.

"Pokud jsou motivem jejich odchodu obavy z budoucnosti, tak je důležité s těmi lidmi hovořit. Pokud je ale motivem fakt, že například nesplňují podmínky pro vzdělání, tak v tomto smyslu, bohužel, je na tom ÚOOZ nejhůř, protože zhruba 40 procent policistů tam nemá odpovídající vzdělání," sdělil Právu Langer s tím, že ze 172 příslušníků ÚOOZ, kteří by měli studovat, tak činí pouze 70 z nich.

"Potom tomu důvodu odchodu rozumím a ten je dán úplně jinými faktory," podotkl Langer.

Útvar by mohl mít problémy

Úvahy o možném ochromení boje proti mafiím a té nejzávažnější kriminalitě po odchodu mnoha vedoucích funkcionářů sice zpočátku odmítl. Poté však připustil, že pokud by skutečně skončil větší počet detektivů ÚOOZ, mohla by být činnost tohoto útvaru dotčena. "Já ale věřím, že se to podaří zvládnout," řekl.

"Je to jiná situace, než když odchází jen ředitel. Nicméně jsem přesvědčen, že každý dobrý manažer počítá s tím, že jednoho dne skončí a dělá vše pro to, aby firma (útvar) fungovala dobře i bez něj. Možného rozkladu ÚOOZ se nebojím. Já doufám, že se najde dostatek lidí, kteří by měli odcházející policisty nahradit," dodal ministr.

ÚOOZ: Langerova data jsou mylná

Na Langerova slova pro Právo v sobotu reagovala mluvčí ÚOOZ Blanka Kosinová. Statistika vzdělanosti příslušníků útvaru se podle ní výrazně liší.

"Z celkového počtu 529 tabulkových míst nesplňuje zákonem uložené vzdělání 138 policistů, z nichž si v tuto chvíli právě z důvodu platnosti nového zákona o služebním poměru vzdělání doplňuje 125. Z daného vyplývá, že nesplňuje a nestuduje pouhých 13 příslušníků našeho útvaru, což je v celkovém objemu 2,45%," uvedla Kosinová.

"Ani těchto 13 lidí však nemusí od útvaru odejít, neboť se na ně vztahuje šestiletá ochranná lhůta. Mezi těmi, kteří si doplňují vzdělání je také ředitel ÚOOZ plk. Jan Kubice. Ten je ve druhém ročníku. Výše uvedená statistická čísla včetně konkrétních vysokých škol, které naši policisté studují, jsme v průběhu měsíce října zaslali Policejnímu prezidiu ČR," dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Langera stál únik Kubiceho zprávy devět tisíc

Pokutu devět tisíc korun dostal ministr vnitra Ivan Langer (ODS) od Národního bezpečnostního úřadu. Sankciován byl kvůli tomu, že se média dostala k informacím...

Kauza Kubice znovu otevřena

Nejvyšší státní zastupitelství nechalo znovu otevřít kauzu Kubice. V případu byl prověřován šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice...

Výběr článků

Načítám