Hlavní obsah

Zelení protestovali proti olympiádě v Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Fotografie zachycující přípravu olympiády v Číně, které jsou rozmístěny v kuloárech Sněmovny, ozdobila pouta. Postarali se o to poslanci Strany zelených, kteří tímto krokem protestují proti prezentaci her na půdě parlamentu. Sněmovna se podle nich důsledně vyhýbá problematice lidských práv, což je dokumentováno pokračující prezentací motivů čínské olympiády uvnitř budovy.

Článek

"Principy olympijského hnutí pozbývají smysl v zemi, kde cynický a nedemokratický režim soustavně porušuje lidská práva svých občanů," řekla novinářům šéfka šestičlenné vládní frakce Kateřina Jacques.

Spolu se svými stranickými kolegy si na improvizovanou akci do předsálí jednacího sálu oblékla trička s nápisem Peking 2008, na nichž osmičku tvořila symbolická pouta. Politici nejmenší vládní strany podle poslance Ondřeje Lišky nevyzývají k bojkotu olympijských her, protože respektují tuto událost jako vrchol sportovní kariéry.

Posláním politiků demokratických stran je však neustále naléhat na čínskou vládu, aby zmírnila perzekuci disidentů a respektovala lidská práva, zdůraznil.

Zelení chtějí vyburcovat poslance ostatních stran

Zelení už dříve vyjádřili nelibost na tím, že dolní komora parlamentu propaguje čínskou olympiádu, aniž by jakkoliv upozornila na porušování lidských práv. Vyzvali poslance ostatních stran, aby se k jejich protestu přidali a pomohli prosadit ukončení výstavy. I když někteří jejich úsilí podpořili, fotografie visí v kuloárech dál.

Peking má mimo lidská práva též problém se silně znečištěným vzduchem, vyplývá to ze včerejší zprávy OSN. Pokud se do začátku olympiády situace nezlepší, tak by začátek her mohl být odložen varoval prezident mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám