Hlavní obsah

Lékaři třebíčské nemocnice stáhli výpovědi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TŘEBÍČ

Lékaři dětského oddělení třebíčské nemocnice stáhli výpovědi z pohotovostních služeb. Oznámili to v páteční tiskové zprávě. Na protest proti odvolání primáře Jana Kozáka v minulých dnech podalo výpověď 12 lékařů oddělení. Kozáka ředitel odvolal 12. října kvůli záměně novorozenců, respektive kvůli porušování povinností a hrubým nedostatkům ve vedení zdravotnické dokumentace.

Článek

Nemocnice mu ale nabídla, že na oddělení může pracovat dál, což protestující lékaři nevěděli. Kozák podle ředitele zatím nepodal stížnost proti výpovědi z funkce, do níž byl jmenován, což mu doporučovali právníci Lékařského odborového klubu. Sérii výpovědí odstartovala v třebíčské nemocnici loňská záměna dvou novorozenců, na níž postižené rodiny přišly až po deseti měsících.

Odvolaný primář již dříve řekl, že zatím neví, zda svou funkci bude eventuálně obhajovat ve výběrovém řízení, jež nemocnice vyhlásila 12. října. Pediatři podle šéfa petičního výboru Jaromíra Matějky stáhli výpovědi hlavně kvůli tomu, aby bylo i nadále o malé pacienty v třebíčské nemocnici dobře postaráno.

"Od počátku jsme nechápali výpovědi ústavních pohotovostních služeb a služeb lékařské první pomoci jako nátlakovou akci," uvádějí v prohlášení. Byl to výraz obav z toho, že by se s odchodem Kozáka mohla snížit úroveň péče o děti na Třebíčsku, vysvětlil.

Nemocnice i kraj jako zřizovatel ujišťovaly veřejnost, že nemocnice má připravené varianty, jak krizovou situaci vyřeší. Ředitel uvedl, že zařízení má dostatek lékařů, kteří služby zajistí. Nyní pediatři prozradili, že je ředitel tlačil do směnného provozu.

Lékaři nechtěli ohrozit zdraví malých pacientů

"Hrozilo tak přímé ohrožení zdraví pacientů. Takový postup je pro nás právně a eticky nepřijatelný," uvedli v lékaři v prohlášení. Směnný provoz se v minulosti v jihlavské a havlíčkobrodské nemocnici neosvědčil. Má negativní dopady na ekonomiku.

Kvůli malému počtu lékařů nebylo možné sestavit potřebný počet operačních týmů. Plánované operace se tak musely odkládat. Lékaři pak ve směnném provoze přijdou o značnou část mzdy za přesčasy. Petici proti odvolání Kozáka s 500 podpisy zaměstnanců nemocnice lékaři ve čtvrtek odeslali na krajský úřad. Signatáři podle Matějky čekají na závěry krajské vyšetřovací komise. Radní by se k nim podle slibu měli vyjádřit v úterý.

Zaměstnanci třebíčské nemocnice na setkání s hejtmanem Vysočiny Milošem Vystrčilem (ODS) minulý týden ostře kritizovali ředitele třebíčské nemocnice Petra Mayera za to, že dle jejich názoru nezvládl po zjištění záměny novorozenců komunikaci uvnitř zařízení ani navenek.

Reklama

Související články

Za záměnu novorozenců padaly výpovědi

Za loňskou záměnu novorozenců v třebíčské nemocnici jsou zodpovědné dvě zdravotní sestry a dalších pět zdravotníků. Vedení nemocnice se proto rozhodlo udělit...

Výběr článků

Načítám