Hlavní obsah

Levice ve Sněmovně neprotlačila ani jeden návrh o referendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna v pátek podle očekávání odmítla oba návrhy levice o referendu. Dolní komorou neprošel ani zákon o speciálním referendu o radaru, který prosazují komunisté se sociálními demokraty, ani zákon o obecném referendu z dílny ČSSD. Pro schválení obou předloh byly potřeba hlasy minimálně 120 poslanců, neboť jde o změnu ústavního pořádku.

Článek

Nejdříve se hlasovalo o speciálním referendu, v němž by lidé rozhodli o umístění americké radarové základny v ČR. Ze 144 přítomných zákonodárců bylo proti 57. 

Pro návrh naopak hlasovali všichni přítomní poslanci za ČSSD a KSČM, přidali se k nim Zdeňka Horníková a Daniel Rovan z ODS, lidovec Ludvík Hovorka a bývalý sociální demokrat, nyní nezařazený poslanec Miloš Melčák. Zelení se zdrželi hlasování.

Reálnou šanci na úspěch neměl ani sociálnědemokratický návrh zákona o obecném, univerzálně použitelném referendu. Ze 159 přítomných poslanců pro něj zvedlo ruku jen 80 poslanců, mezi nimi všichni poslanci KSČM a ČSSD, dva zákonodárci KDU-ČSL a oba nezařazení poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka. Vládní koalice uvažuje o vlastní předloze.

Poslanci pro zrušení přijímacího řízení mezi stupni gymnázia

Sněmovna dále odouhlasila návrh, aby studenti víceletých gymnázií, kteří úspěšně ukončili nižší stupeň školy, mohli postupovat do vyššího stupně automaticky. Novelu předložili poslanci ČSSD a zelených. Naopak předsedkyně poslanců KDU-ČSL Michaela Šojdrová hodlala návrh po úpravách zachovat.

Ve druhém čtení by se měli poslanci zabývat také vládní novelou zákoníku práce. Ta má odstranit největší chyby současného pracovního kodexu a napomoci liberalizaci pracovního trhu. V prvním čtení se pro ni vyslovili také poslanci ČSSD a KSČM. Hlasovali pro ni poslanci ze všech stran, proti nebyl žádný hlas. Sněmovní hospodářský výbor i výbor pro sociální politiku doporučily plénu novelu přijmout. Definitivně se o ní rozhodne až ve třetím čtení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám