Hlavní obsah

Ruští vojáci u radaru nebudou, ujišťoval poslance Topolánek

PRAHA

Ruští vojáci u americké radarové základny v Brdech nebudou, řekl ve čtvrtek premiér Mirek Topolánek (ODS) před poslanci při sněmovních interpelacích. Připustil, že by ruští inspektoři mohli mít možnost monitorovat a kontrolovat výstavbu i provoz americké radarové stanice. O případném přístupu ruských kontrolorů k radaru se ale teprve vyjednává a ve finále o něm rozhodne český parlament nebo referendum, zdůraznil premiér.

Článek

"Tady prostě ruští vojáci nebudou, stačí vám to? Nebudou, nebudou, nebudou," prohlásil Topolánek po interpelacích před novináři. Česká vláda podle něj s Ruskem diskutuje o možnosti spolupráce v americkém projektu protiraketové obrany, v žádném případě to ale prý neznamená pozvání ruských vojáků.

"Já nevím, co je na tom tak překvapivého, že se bavíme o tom, jak rozptýlit ruské obavy z případného umístění radaru," řekl.

Nic netajíme, bránil se Topolánek Zaorálkovi

Premiér při sněmovních interpelacích také popřel, že by USA a Česko nabízely Rusům přístup k datům z radaru. Zmínil se o tom v odpovědi na výtky stínového ministra zahraničí ČSSD Lubomíra Zaorálka. Ten vládu obvinil z toho, že před veřejností tají americko-ruská jednání o základně v Česku a Polsku, která se prý odehrávají za zády České republiky. V sázce je podle něj přitom suverenitu českého státu.

"Je to, jako kdybych, pane premiére, se s vámi domlouval, že u vás přespím a pak jste se dozvěděl, že jsem to navrhl taky panu Paroubkovi, aby tam přespával se mnou a vyjádřím přesvědčení, že vám to nebude vadit," řekl Zaorálek.

Zaorálek při interpelaci citoval mimo jiné z vyjádření ředitele americké Agentury pro raketovou obranu Henryho Oberinga v americkém tisku. "Je to jednak nabídka, že Spojené státy a Rusko budou na základně v České republice společně rozhodovat o povaze hrozeb a o spuštění a nasazení toho radarového systému. Pak je tu napsáno, že se budou sdílet data mezi Spojenými státy a Ruskem, které se budou získávat z této radarové základny, a třetí věc, je tu plán, že Rusové by mohli poslat své styčné důstojníky, kteří by byli na této základně," řekl.

O možné přítomnosti Rusů na amerických základnách v Polsku a Česku hovořil při návštěvě Prahy ministr obrany USA Robert Gates. Uvedl zároveň, že žádná americko-ruská dohoda se neobejde bez souhlasu české strany. Opozice nabídku Spojených států Moskvě, aby Rusové mohli být na brdské základně přítomni, kritizuje. Myšlenka návratu Rusů na české území je nepřijatelná také pro mnohé vládní politiky.

Ruskou stranu poslední americké návrhy nepřesvědčily. Moskva dál trvá na tom, že rakety v Polsku a radar v Česku nechce.

O možnosti postavit v Brdech protiraketový radar se zatím stále jedná. Protiraketový systém má chránit USA a Evropu proti případné raketě vystřelené například z Íránu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám