Hlavní obsah

Randák: Informace uniklé z BIS mohou být zneužity

PRAHA

Informace, které unikly z Bezpečnostní informační služby (BIS) mohou být stále zneužity. Řekl to bývalý šéf civilní rozvědky (ÚZSI-Úřad pro zahraniční styky a informace) Karel Randák při čtvrtečním jednání sněmovní komise pro kontrolu kontrarozvědky. Randák zmizelé dokumenty osobně neviděl, podle něj se však týkají privatizace a výběrových řízení.

Článek

BIS únik informací potvrdila minulý týden. Data prý před třemi lety vynesl bývalý pracovník ekonomického oddělení BIS, v době úniku byly informace již tři roky staré. Tajné informace byly údajně ohroženy, ale nikoli zneužity nepovolanými osobami.

Randák to ale považuje za absurdní. Ani technologie, kterými disponují tajné služby, prý nemůžou zaručit, že data nebyla zkopírována.

V současnosti jsou prý opět pod kontrolou tajné služby. Bývalý pracovník chtěl podle BIS informace prodat další osobě. Randák ve čtvrtek naznačil, že jsou to právě dva roky, co se o nich dozvěděla civilní rozvědka a informovala šéfa BIS Jiřího Langa.

Premiér byl rámcově informován

Předseda komise Jeroným Tejc (ČSSD) řekl, že během dvou týdnů si komise pozve na jednání premiéra Mirka Topolánka (ODS), pod kterého tajné služby spadají. Poslance bude zajímat, zda a kdy se o úniku dozvěděl a jak chce situaci řešit. Topolánek přitom ve čtvrtek potvrdil, že o úniku se "velmi rámcově" dozvěděl v roce 2006 krátce po svém nástupu do funkce. "Tehdy jsem řediteli BIS řekl, ať se tomu pokusí zabránit," řekl Topolánek.

Tejc ještě před Topolánkovým prohlášením novinářům řekl, že pokud premiér o úniku věděl a neinformoval členy kontrolní komise, považoval by to za vážný problém. Další jednání se uskuteční také s Langem. Potom komise své šetření uzavře a vydá dvě zprávy. Veřejnou pro občany a tajnou pro vládu.

Únikem se již zabývá také státní zastupitelství, které dalo podnět k šetření inspekci BIS. Inspektoři tajné služby nyní ověřují, zda se případný pachatel nedopustil trestného činu ohrožení utajovaných skutečností, ať už úmyslně, nebo z nedbalosti.

Reklama

Související články

BIS potvrdila únik tajných dat

Sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) ve čtvrtek navštívila její sídlo a s ředitelem Jiřím Langem jednala o údajném úniku informací...

Výběr článků

Načítám