Hlavní obsah

Rusové by mohli na radar dohlížet, připustil premiér

Novinky, jos
PRAHA

Český premiér Mirek Topolánek (ODS) připustil, že by v případě vybudování radaru na Brdsku vláda mohla souhlasit s občasnou účastí ruských kontrolorů při jeho provozu. Odmítl ale spekulace o neustálém dohledu "vojsk"a zdůraznil, že současné vyjednávací debaty jsou opozicí zbytečně dramatizovány. Topolánek to řekl ve čvrtek ráno v rozhovoru pro Českou televizi.

Článek

"Čím větší blbost opozice vymýšlí, tím více se tím zabýváte. Není to vůbec nic aktuálního. Poprvé se naopak veřejnost konkrétně dozvídá o tom, o čem již dříve vyjednávaly dvě předchozí vlády," komentoval spory kolem dohledu ruských vojáků nad radarem český premiér.

"Pokud s tím bude americká strana souhlasit, je možné, že navrhneme účast ruských kontrolorů při provozu radaru. Nebude to ale znamenat přítomnost vojsk," dodal Topolánek.

Ruští inspektoři by podle něj mohli mít k dispozici "kontrolní dny". Zdůraznil, že o této možnosti informoval už v lednu.

Topolánek zdůraznil, že dohled na provoz radarové základny by v každém případě musel být podmíněn souhlasem české vlády. Odmítl také výtky opozice, že Spojené státy Česko obešly a nabídly Rusku účast jejich expertů na základně přímo, tedy bez souhlasu české vlády.

Iniciativní nabídka Rusku

Podle premiéra to naopak byla česká strana, která s touto nabídku přišla a bude záležet na americká straně, jak se k ní postaví. Topolánek to označil za důkaz zlepšení komunikace s oběma mocnostmi.

"Stále jsme opozicí kritizováni za malou iniciativu, tak nyní nabízíme větší iniciativu," řekl Topolánek .

Také vicepremiér Alexandr Vondra (ODS) ráno v ČT připustil, že "si nějakou formu monitoringu ze strany Ruska dovede představit". Záleželo by podle něj na dohodnutí parametrů dohledu.

S vměšováním Ruska do věci nesouhlasí exprezident Václav Havel. Podle něj potřeba Ruska do věci mluvit pozůstatkem studené války.  "Tady není možné dělat Rusku žádné ústupky, to by bylo to nejhorší," řekl Havel agentuře DPA. 

Srpen 1968 si pamatuji dobře

Premiér se při rozhovoru nechal lehce vyvést z míry při otázce moderátora, jak by osobně vnímal pobyt cizích vojsk v Česku.

"Nemůžete mě podezřívat z toho, že bych si jako člověk, který intenzivně prožíval události srpna 1968, přál pobyt cizích vojsk na našem území. Ta otázka mě téměř uráží," reagoval Topolánek. 

Opozice dohled Ruska odmítá

Místopředseda Sněmovny za ČSSD a stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v ČT zopakoval, že z nedávných slov amerického ministra obrany Roberta Gatese jasně vyplynulo, že nabídka na dohled nad radarem byla Rusku učiněna přímo Spojenými státy a "nikdo na souhlas české strany nečekal".

Češi a Američané vyjednávají o podmínkách umístění radaru navzdory nepříznivému mínění veřejnosti a opozice. Washington chce konečné rozhodnutí Prahy slyšet příští rok.

Podle českých ministerstev obrany a zahraničí vyjednávání o dvou smlouvách pokročila, i když se experti obou zemí zatím neshodli na znění všech bodů. Radar odmítá podle průzkumů většina Čechů a obce, blízko nichž má americká základna stát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám