Hlavní obsah

Olympiáda přinese miliardy, sliboval Bém na Moravě

BRNO

Letní olympijské hry v České republice by jihu Moravy přinesly investice do sportovišť za téměř tři miliardy korun. V Brně to ve středu řekl pražský primátor Pavel Bém (ODS). Olympiádu obhajoval na prezentaci v sále jihomoravských zastupitelů.

Článek

Ačkoli pořadatelé pozvali 35 starostů z regionu a brněnské i krajské radní, Bémovi naslouchalo méně než deset regionálních politiků.

V diskusi se Bém střetnul s jihomoravským hejtmanem Stanislavem Juránkem (KDU-ČSL). Juránek řekl, že jeho odmítavý postoj k olympiádě trvá.

"Ujistil jsem se, že je to dobré, ale není to dobré pro Jihomoravský kraj," řekl Juránek. Obává se toho, že kvůli olympiádě půjdou státní peníze hlavně na související projekty a na nutné investice ve vzdálenějších regionech od Prahy nezbudou peníze.

V Brně budou fotbalisté i cyklisté

V olympijských plánech se počítá se dvěma novými sportovišti pro Brno - za 1,5 miliardy korun by se tam měl stavět fotbalový stadión a hala pro dráhovou cyklistiku. Sport má ve městě tradici.

Dalších 1,4 miliardy korun by se mělo investovat do existujících sportovišť v dalších městech. Celkově by přímé investice do sportovišť v ČR měly činit mimo Prahu 25 miliard korun, v Praze o něco méně.

Pro jih Moravy počítají autoři plánů na olympiádu s několika tréninkovými kempy pro sportovce. Například na Nových Mlýnech by mělo být tréninkové centrum veslování, volejbalu a fotbalu.

V Hodoníně by trénovali zápasníci, v Brně cyklisté, kanoisté či gymnasté.

Stadióny budou sloužit i po hrách

Místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Zedníček řekl, že v olympijských plánech se počítá výhradně se sportovišti, která se nebudou stavět pouze pro olympiádu, ale využívali by je pak i lidé v regionu.

Podle ekonomické studie z roku 2004 by hry stály téměř 136 miliard korun a přinesly by celkový zisk 25 miliard korun. Dalších asi 490 miliard korun by stála nutná dopravní a jiná infrastruktura, kterou však republika podle zastánců her potřebuje i bez nich. Jen sama kandidatura bez ohledu na výsledek přijde podle studie na půl miliardy korun.

V referendu by uspěli příznivci klání

Pokud by se v Česku konalo referendum o uspořádání letních olympijských her v roce 2016, zvítězili by v něm podle říjnového průzkumu agentury STEM stoupenci olympiády, získali by zhruba 54 procent hlasů. Referendum si podle průzkumu přeje 51 procent obyvatel.

Malé obce se bojí o příjmy

S menším nadšením se k olympiádě v Česku stavějí starostové menších měst a obcí kteří chtějí, aby se o olympiádě konalo referendum. Obávají se toho, že hry uberou peníze z jejich rozpočtů.

Také například podle pražské organizace KDU-ČSL je navrhovaná podoba olympijských her v Praze naprosto nevhodná. Investice by musel hradit stát, kterému by se tím mohl narušit vlastní rozpočet.

Olympiádu propagují i umělci

Do souboje o pořádání letních olympijských her v roce 2016 se Praha oficiálně zapojila začátkem září, v říjnu zahájila kampaň na podporu kandidatury metropole.

Na území hlavního města se v uplynulých dnech objevila řada billboardů s podobiznami známých osobností vyzývajících občany k podpoře české kandidatury.

Reklama

Související témata:

Související články

Olympiáda je megalomanská akce, tvrdí lidovci

Plán na uspořádání letních olympijských her v Praze se ani trochu nezamlouvá pražské organizaci KDU-ČSL. Předseda pražských lidovců Marián Hošek v pátek...

Starostové obcí chtějí referendum o olympiádě

Starostové menších měst a obcí chtějí, aby se o případné olympiádě v Praze konalo referendum. Obávají se toho, že hry uberou peníze z jejich rozpočtů. Jejich...

Výběr článků

Načítám