Hlavní obsah

ČLK: Propuštění primáře za záměnu dětí je neadekvátní

– PRAHA

Představenstvo České lékařské komory (ČLK) považuje potrestání primáře dětského oddělení třebíčské nemocnice Jana Kozáka kvůli záměně dětí za nepřiměřené. Ředitel nemocnice Petr Mayer dal Kozákovi výpověď.

Článek

Do 8. prosince se ale podle něj může přihlásit do nového výběrového řízení na post přednosty oddělení. Proti odvolání protestuje v petici více než polovina zaměstnanců, v další potom i rodiče malých pacientů.

Podle představenstva ČLK se zaměstnavatel neadekvátním postihem snaží odvádět pozornost od svých manažerských selhání. "Propuštění erudovaného lékaře, který se nedopustil lékařského pochybení a který je v daném regionu nenahraditelným odborníkem, ohrozí kvalitu zdravotní péče poskytované v nemocnici," píše se v prohlášení předsednictva ČLK. Totéž si myslí i zaměstnanci oddělení. Podle šéfa petičního výboru Jaromíra Matějka má Kozák atestaci mimo jiné z dětské kardiologie.

"Primář je odpovědný nejen za správné léčebné postupy, ale také za vedení oddělení, tedy i za kontrolu zdravotnické dokumentace, v níž komise zjistila zásadní nedostatky," řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Pavel Hájek.

Hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil znovu zopakoval, že personální záležitosti jsou v rukách managementu, tedy ředitele. Kraj na dosavadních trestech nic nehodlá měnit. Za týden má ale rozhodnout o tom, zda eventuálně potrestá ředitele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám