Hlavní obsah

Soud zrušil zákaz pochodu neonacistů přes Židovské Město

– PRAHA
Právo, Jakub Mračno

Městský soud v Praze na neveřejném zasedání zrušil magistrální zákaz pochodu pravicových radikálů přes bývalé pražské židovské město, plánovaný na listopadové výročí Křišťálové noci v nacistickém Německu. Rozhodnutí soudu vyvolalo mezi antifašity a v židovské komunitě rozhořčení a ostrou kritiku.

Článek

Podle místopředsedy městského soudu Jana Ryby byl soudní verdikt reakcí na procesní vady v rozhodování magistrátu. "Rozhodnutí města bylo zrušeno pro vážné procesní vady, podle zákona ale soud rozhodl bez jednání, takže důvody budou uvedeny až v písemném znění rozsudku," řekl Právu Ryba s tím, že rozsudek by měl být doručen oběma stranám nejpozději ve středu.

Pochod nahlásil Erik Sedláček jako protestní shromáždění proti účasti Česka ve válce v Iráku, podle odborníků i antifašistických aktivistů je to ale jen kamufláž. "Akce byla nahlášena na desátý listopad, což je výročí takzvané Křišťálové noci, tedy jednoho z nejstrašnějších pogromů na Židy, který provedli nacisté v Německu, sám Sedláček je přitom známý ve vazbách na různé neonacistické skupiny včetně Národního odporu, který je u nás asi nejradikálnější neonacistickou organizací," řekl Právu zdroj z protiextremistického oddělení policie.

Proces se vrací na magistrát

Vzhledem k rozhodnutí soudu, kam podal žalobu právě Sedláček, se nyní celý proces vrací na magistrát. "V tuto chvíli čekáme na doručení rozsudku, který bychom mohli mít už zítra, pak se samozřejmě bude příslušný odbor celou věcí zabývat," řekl Právu v pondělí magistrátní mluvčí Jiří Wolf.

Již dříve se proti této akci, považované za provokaci ze strany ultrapravice, jasně vymezila většina pražských politiků. "Je to neúcta k obětem holokaustu, a proto i já sám udělám, co bude v mých silách, aby k této akci nedošlo," řekl Právu primátor Pavel Bém (ODS).

"Město by mělo udělat maximum pro to, aby se tato akce nekonala. Nejde přitom jen o klid ve městě, ale také o klid těch, kteří leží na židovském hřbitově a o úctu k nim," řekl Právu šéf pražských soc. dem. Petr Hulinský.

Židé: soud neměl odvahu

Podle předsedy Židovské obce v Praze Františka Bányaie je tento "pingpong" mezi úřadem a soudem zcela nedůstojný. "Soud možná neměl dost odvahy, každopádně dal přednost procesním věcem, před věcným obsahem celé záležitosti," řekl Právu Bányai. Podle něj jde nejen o narušení soboty, židovského svátku, ale též o jasnou provokaci neonacistů.

"Na svých webech se vůbec netají tím, že jde prostě o pochod židovským městem, o demonstraci síly," dodal předseda obce. Uvedl také, že obec v pondělí předala soudu své asi čtyřstránkové vyjádření, které vysvětluje důvody, proč Židé s akcí nesouhlasí.

Židé chtějí akci blokovat

Další židovská organizace, Židovská liberální unie (ŽLU), pak prostřednictvím internetu upozornila, že pokud se akce neonacistů uskuteční, budou ji její aktivisté aktivně na místě blokovat. Aktivisté přitom počítají i s podporou veřejnosti, domácích a zahraničních antifašistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám