Hlavní obsah

Lužný po schůzce s Topolánkem: mé šance jsou minimální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kandidát Strany zelených na ministra školství Dušan Lužný se odpoledne neplánovaně sešel s premiérem Mirkem Topolánkem. Po setkání označil své šance stát se ministrem za minimální. Z Topolánkova projevu prý Lužný usoudil, že o něj premiér nestojí. O dalších krocích se Lužný poradí s poslanci a předsednictvem nejmenší koaliční strany.

Článek

S Topolánkem podle svých slov mluvil zhruba 20 minut. Topolánek jen potvrdil očekávanou reakci, kdy již dříve avizoval, že není spokojen s kandidaturou Lužného na post ministra školství.

To nepřímo naznačil ve svém nedávném prohlášení, když poznamenal, že by raději uvítal na této pozici diskontinuitu než kontinuitu. Narážel tím na skutečnost, že Lužný s bývalou ministryní Danou Kuchtovou (SZ) úzce spolupracoval.

Topolánek: žádnou oficiální nominaci jsem nedostal

Premiér před setkáním s Lužným novinářům řekl, že žádnou oficiální nominaci od Strany zelených zatím nedostal. "Různá usnesení jiných stran mě v tuto chvíli mohou zajímat, ale není to nominace," uvedl.

Připomněl, že se k budoucímu ministrovi školství vyjadřoval jednou, nikoliv ale ke jménu Lužný. Mluvil výhradně o tom, že by si místo kontinuity přál diskontinuitu. "Může to pro vás znamenat, že nesouhlasím s panem náměstkem Lužným jako s ministerm, a nebudete se mýlit," prohlásil premiér.

Lužný řekl, že stejná slova slyšel i on. Nechtěl komentovat, zda se vzdá kandidatury, kterou potvrdila republiková rada zelených. Plánuje nejdříve poradu se stranickými kolegy.

Lužný byl zelenými vybrán jako oficiální kandidát na post ministra školství na pátečním jednání poslaneckého klubu strany. Zde také představil svou vizi práce ministerstva.

Slíbil, že při případném vstupu do čela ministerstva učiní změny, které by by měly rozptýlit obavy premiéra Topolánka, že povede resort stejným směrem jako Kuchtová. Uvedl, že už s ní nepočítá jako s možnou poradkyní. Podobně slíbil Lužný přehodnotit i obsazení postu náměstka Martinem Tichým, kterého těsně před svou rezignací jmenovala Kuchtová.

Schůzku s Topolánkem měl Lužný domluvenou již na minulý čtvrtek, předseda vlády ji však zrušil bez nového termínu. Lužný mu měl představit svou koncepci vedení resortu. K tomu se nedostal ani dnes, další schůzku premiér nenavrhl.

Reklama

Související články

Topolánek nechce Lužného ministrem školství

Premiér Mirek Topolánek (ODS) naznačil, že není spokojen s kandidaturou člena předsednictva zelených Dušana Lužného na uvolněné křeslo ministra školství....

Poslanci zelených stojí za Lužným

Kandidát na uvolněné křeslo ministra školství Dušan Lužný (SZ) v pátek na uzavřeném jednání poslaneckého klubu strany prezentoval svou představu vedení...

Výběr článků

Načítám