Hlavní obsah

Klaus: Kaplického útok na politiky je útokem na demokracii

– PRAHA

Prezident Václav Klaus zastává stanovisko pražských politiků, kteří odmítají stavbu Národní knihovny podle projektu Jana Kaplického na Letné. Spor kolem knihovny přirovnal ke sporu o podstatu demokracie. Nepřímo tak reaguje na Kaplického tvrzení, že dění kolem knihovny je zpolitizované. Klaus zdůraznil, že je zde přítomna snaha řešit věci veřejné přímo tzv. odbornou cestou, aniž by se vyslechlo politické stanovisko.

Článek

Podstata sporu je podle Klausova komentáře pro Mf Dnes ve vnímání soukromého a veřejného práva, kde to druhé má být adekvátně zastoupeno. "Stavba veřejná, kterou Národní knihovna nepochybně je, nemůže být považována za otázku odborníků," podotýká Klaus.

"Rozhodování o realizaci stavby financované z veřejných prostředků, z prostředků daňových poplatníků, je rozhodování úplně jiného typu. Neoddělovat tato dvě rozhodování je fatálně chybné," píše Klaus v textu, který zveřejnil i na svých stránkách.

Klaus Kaplického chápe, když chce prosadit své dílo, kterému věří, ale nechápe, že při tomto konání degraduje názory jiné.

Vizualizace Národní knihovny na Letné. Foto. FUTURE SYSTEMS/Jan Kaplický

"Tím se jako obrovský precedent vychyluje kyvadlo od demokracie k post-demokracii (...). To považuji za podstatnější než to, zda se mi návrh "chobotnice" líbí či nikoli," uvedl prezident.

Kaplický nedávno uvedl, že dění kolem knihovny je zpolitizované a v Česku se opakuje historie, že se všechno "probírá v nějakých tajných komnatách". Stavby podle něj v Česku "zastavovali a ničili bolševici".

Reklama

Související články

Pražští radní chtějí knihovnu na Strahově

Na Letné nová Národní knihovna určitě nebude. Dominantní variantou pro její výstavbu je podle úterního vyjádření radního pro územní rozvoj Martina Langmajera...

Výběr článků

Načítám