Hlavní obsah

Výsledkem střelby na BIS může být její stěhování

Právo, Petr Blahuš

Bezpečnostní informační služba (BIS) by se měla přestěhovat. V diskusním pořadu televize Prima to v neděli v reakci na střelbu proti budově BIS v Praze-Stodůlkách řekl poslanec a předseda komise pro kontrolu činnosti BIS Jeroným Tejc (ČSSD).

Článek

Podle experta osloveného Právem by ale taková akce přišla daňové poplatníky na stovky miliónů korun. "Důležité bude zajistit bezpečnost občanů, kteří bydlí v okolí," uvedl Tejc.

Podle něj se totiž od doby, kdy se do objektu BIS nastěhovala, velmi změnilo okolí. "Ta lokalita v té době nebyla tak hustě osídlena," řekl Tejc.

V další části pořadu potvrdil, že data, která z BIS unikla, obsahují důležité informace z jejího ekonomického odboru.

Premiér měl jednat

Podle Tejce musí na situaci kolem BIS nyní zareagovat vláda. "Je to na ní. My jsme jen záchrannou brzdou," řekl Tejc. Vyjádřit by se podle poslance měl hlavně premiér Topolánek, který by měl sám začít okamžitě konat. Tento týden má přijít na jednání poslanecké komise.

Tejc zároveň uvedl, že pokud Topolánek podle svých slov o skandálu v BIS věděl už v roce 2004, měl za povinnost okamžitě jako každý občan podat trestní oznámení. "Minimálně měl konat v okamžiku, kdy se stal premiérem. Podle mého názoru měl svolat výbor pro zpravodajskou činnost, aby tuto věc řešil," dodal Tejc.

Topolánek: je to zpravodajská hra

Sám Topolánek připustil, že o riziku úniku informací z BIS skutečně věděl už před třemi roky. Tehdejšímu vedení BIS se to ale prý podařilo zastavit, a protože šlo o tajné informace, nikde o nich nemluvil. Neřekl však, jak se tedy k těmto tajným informacím dostal. Tehdy byl opozičním lídrem.

K samotné střelbě na budovu BIS Topolánek sdělil, že souvisí pravděpodobně s chystanou reorganizací tajných služeb. Podle něj je evidentní, že se kvůli tomu vede proti BIS určitá zpravodajská hra. Také podle Tejce je reorganizace služeb nutná.

"Tomu se asi nevyhneme. Otázkou je, jak bude provedena. Pokud by se tak stalo jen díky dvěma hlasům koalice navíc (poslanců Melčáka a Pohanky - pozn. red.), tak by to znamenalo destabilizaci těchto služeb. Pokud bude provedena po dohodě s opozicí, bude naplánována na více let a nepůjde se metodou pokus-omyl, tak je potřebné ji učinit," řekl Tejc.

Odmítl se ale vyjádřit k možnému odvolání ředitele BIS Langa. "Dva ředitelé zpravodajských služeb byli odejiti prakticky bezdůvodně a myslím si, že to nepřispělo k lepšímu fungování našich služeb. Ty zprávy o reorganizaci zpravodajských služeb nepřispívají ke klidu uvnitř zpravodajské komunity," varoval Tejc.

Reklama

Související články

BIS potvrdila únik tajných dat

Sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) ve čtvrtek navštívila její sídlo a s ředitelem Jiřím Langem jednala o údajném úniku informací...

Na budovu BIS se ve čtvrtek střílelo

Při čtvrtečním jednání parlamentní bezpečnostní komise v sídle Bezpečnostní a informační služby (BIS) v Praze-Stodůlkách někdo na budovu střílel. ČSSD proto...

Výběr článků

Načítám