Hlavní obsah

Nová knihovna vyjde na tři miliardy, odhaduje Ježek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud se nová Národní knihovna začne stavět do roku 2010, přijde zhruba na tři miliardy korun. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ředitel knihovny Vlastimil Ježek. Přesný rozpočet bude moci Národní knihovna určit na základě analýzy až poté, co bude diskuse o stavbě budovy uzavřena.

Článek

Proti umístění návrhu architekta Jana Kaplického na Letnou se v uplynulém týdnu vyslovil primátor Pavel Bém (ODS).

Ačkoli podle primátora by se knihovna mohla přemístit například na Strahov, šéf pražských občanských demokratů Jan Bürgermeister nevylučuje, že návrh nakonec vyroste na původně vybraném místě.

Chyba v komunikaci

"Nelámu nad tím hůl," konstatoval Bürgermeister. Dodal, že debatu o možném přemístění návrhu považuje za legitimní. O umístění takzvaného blobu budou zastupitelé rozhodovat při hlasování o územním plánu.

Bürgermeister zdůraznil, že ODS si Kaplického stavbu v Praze přeje, organizátorům soutěže z Národní knihovny nicméně vyčetl slabou komunikaci se zastupiteli.

:. Vizualizace projektu nové Národní knihovny na pražské Letné.

"Snahy se nepočítají a výsledek se nedostavil, takže pan Bürgermeister má pravdu," komentoval v pořadu výhrady šéfa pražské ODS Ježek.

Problémy s pozemky

Situaci podle Ježka napraví debaty, na nichž se domluvil s primátorem. První by měla proběhnout pravděpodobně v pondělí. Knihovna tvrdí, že za problémy s pozemkem může město, které od počátku bylo u všech změn, a jehož útvar rozvoje je dokonce inicioval.

Ve čtvrtek se primátor poprvé od chvíle, kdy vyšlo najevo, že většina pražských zastupitelů za ODS včetně jeho samotného stavbu na Letné nechce, setkal s autorem projektu. Nejprve měli asi tříhodinovou soukromou debatu, poté diskutovali v televizi.

Pro Národní knihovnu se v návrhu rozpočtu na příští rok počítá pro novostavbu s 219 miliony, s 396 miliony pro rok 2009 a 462 miliony pro rok 2010.

Reklama

Související témata:

Související články

Knihovna odmítá vinu za problém s pozemky

Změnu pozemku pro stavbu nové budovy Národní knihovny (NK) iniciovala podle vedení této instituce Praha, nikoli knihovna. Pozemek se podle slov primátora Pavla...

Výběr článků

Načítám