Hlavní obsah

Do poloviny listopadu bude sněžit nanejvýš na horách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Příštích 30 dnů by mělo sněžit jen ojediněle, a to pouze na horách. Ve středních a nižších polohách by podle dlouhodobé předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) do 20. listopadu sněžit nemělo. Podle statistik má být příštích 30 dní teplotně i srážkově průměrných.

Článek

Příští týden čeká Česko oblačná obloha s občasným deštěm, místy se také objeví mlhy. Denní teploty v nejbližších dnech vystoupají pouze ke dvěma až šesti stupňům, příští víkend by maximum mohlo dosáhnout 13 stupňů.

V prvních deseti listopadových dnech bude oblačnosti postupně ubývat, na horách se může opět ukázat nový sníh, ale pouze přechodně. Noční teploty se budou pohybovat mezi mínus dvěma až plus čtyřmi stupni, denní pak mezi pěti až 11 stupni.

Obloha ve druhé listopadové dekádě bude oblačná až zatažená. Přechodně se na horách opět objeví sníh. Podzimní mlhy místy zůstanou po celý den. Noční teploty budou na stejné úrovni jako na začátku měsíce. Denní maxima o dva stupně klesnou, pohybovat se budou mezi třemi a devíti stupni Celsia.

Průměrný úhrn srážek v Česku v tomto období činí 48,9 litru na metr čtvereční, průměrná teplota 4,7 stupně.

Sníh v Jeseníkách

První sníh napadl v ČR již v pátek, způsobil komplikace v níže položených oblastech na západě Čech a na Hané.

V sobotu vážně zkomplikoval dopravu a život lidí především na severu Olomouckého kraje. Největší problémy byly v noci na sobotu a v sobotní dopoledne na Jesenicku, kde kvůli němu zůstaly stovky rodin bez proudu. Výpadky většinou zavinily kmeny padlých stromů a uvolněné větve. Problémy byly i v dopravě. Do potíží se například v okolí Ostružné a Ramzové dostaly zejména kamiony s letními pneumatikami.

Sníh byl hlavně v polohách vyšších než 700 metrů nad mořem. V nižších hned odtál. Nejvíc ho napadlo od pátku na hřebenech Krušných hor, kde je kolem 20 centimetrů sněhu. Hřebeny Jeseníků a Beskyd a Šeráku v Jeseníkách hlásily kolem 15 centimetrů, o dva méně nasněžilo na Lysé hoře v Beskydech.

V noci sněžilo i v dalších částech Olomouckého kraje, silničáři ale žádné větší potíže nehlásili. První sníh napadl v noci také na jižní Moravě. Silnice tam ale byly na většině míst mokré a sjízdné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám