Hlavní obsah

První sněhová nadílka potrápila řidiče i energetiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Až 20 centimetrů sněhu napadlo v noci na sobotu v nejvyšších partiích Jeseníků. Silničáři byli celou noc v terénu, v některých úsecích ale dopoledne ležela na vozovkách sněhová kaše. První sníh napadl i na jižní Moravě. Na Jesenicku byly problémy i s dodávkami proudu.

Článek

"Problémy měly některé vozy, zejména kamiony, které vyjely s letními pneumatikami," řekl dispečer šumperských silničářů. Problémy s kamiony zaznamenali policisté například v okolí Ostružné a Ramzové na Jesenicku.

"Problémy nastaly v noci, nakonec jsme ale žádný kamion odtahovat nemuseli. Řidiči si to postupně vyřešili sami," uvedla mluvčí jesenické policie Natálie Pastuchová.

Podle silničářů je téměř celé Jesenicko pod sněhem. "Celou noc sněžilo, a to už od nadmořské výšky 400 metrů. Například na Červenohorském sedle je kolem 20 centimetrů sněhu. Po chemickém posypu je ve vyšších polohách na silnicích rozbředlá kaše. V okolí Rejvízu může být ujetá vrstva sněhu," uvedl dispečer.

V noci sněžilo i v dalších částech Olomouckého kraje.

Stovky rodin bez proudu

Stovky rodin na Jesenicku byly v noci a v sobotu dopoledne bez proudu. Kvůli velkému množství napadaného těžkého sněhu museli energetici odstraňovat řadu poruch na vysokém i nízkém napětí.

Nejdéle byli bez proudu obyvatelé Dětřichova. Výpadky většinou zavinily kmeny padlých stromů či uvolněné větve.

Jižní Morava hlásí první sníh

Také na jižní Moravě napadl v noci na sobotu první sníh. Silnice jsou proto na většině míst mokré, ale sjízdné.

"Ve vyšších polohách kraje může na vozovkách dopoledne ležet asi centimetrová vrstva sněhové nadílky, která ale odtaje. Řidiči by proto měli být opatrní," řekl operační důstojník jihomoravské policie s tím, že dopravní situace je zatím zcela klidná.

Přezout se vyplatí co nejdříve

Podle policistů ale počasí jasně signalizuje, aby se řidiči začali vážně zamýšlet nad přezutím svých automobilů do zimních pneumatik.

V nadcházejících dnech se v regionu budou ráno pohybovat teploty kolem nuly, odpoledne pak kolem šesti stupňů Celsia. Sněhová nadílka z noci by měla vždy během dopoledne roztát.

Reklama

Související témata:

Související články

České silnice pokryl ráno první sníh

Husté sněžení zasáhlo v pátek dopoledne Chebsko na západě Čech, dálnici D1 na Vysočině i Krkonoše a oblast Liberecka. Chumelenice zaskočila mnoho řidičů, kteří...

Výběr článků

Načítám