Hlavní obsah

Část ODS zvažuje podporu energetického návrhu ČSSD

Právo, ada, nig
PRAHA

Topolánkova koaliční vláda čelí nepříjemné situaci: několika poslancům ODS se nelíbí vládní energetická politika, která kvůli zeleným dala stop jaderným elektrárnám a těžebním limitům uhlí.

Článek

Ve čtvrtek to dal ve Sněmovně hlasitě najevo Jan Klas (ODS) v debatě o návrhu soc. dem., podle kterého by napříště o energetické koncepci státu nerozhodovala jako dosud jen vláda, ale poslanci. To by přitom mohlo nejen otevřít cestu k výstavbě dalších jaderných elektráren, ale také by to mohlo pohřbít současnou koalici.

Podle Klase by vláda měla říci, jaká bude její energetická koncepce. Poslanec připomněl, že od roku 2015 se začnou rozevírat smrtelné nůžky mezi výrobou a spotřebou energie. "Odmítám debaty typu to rozhodne vláda, vy se o to nestarejte, ale co naše děti? Já se ptám, co uděláme v roce 2050 nebo v roce 2040," poznamenal Klas s tím, že pak nám zřejmě nezbude nic jiného, než si rozsvítit svíčku, zapálit si v krbu a topit dřívím.

Klas patří k platformě Vlastimila Tlustého, která nechce být rukojmím šesti zelených poslanců ve věci atomové energie. Koaliční smlouva však přípravu a výstavbu jaderných zdrojů zakazuje.

Bursík: Topolánkova opozice střílí s ČSSD

Vzbouřenci v ODS proto zvažují, že návrh soc. dem. příští týden ve Sněmovně podpoří. Klas však odmítá nálepku rebela. "Nevím, proč bych měl být rebel, když se chci legitimně ptát mé vlády, jsem její poslanec, alespoň doufám. Nejsem žádný rebel v oblasti energetiky a chci znát odpovědi," prohlásil Klas.

Vládní činitelé jsou ale znepokojeni a Klasův požadavek odmítají. "Opozice si vybrala jednu z nejcitlivějších oblastí koaliční dohody a do ní se rozhodla střelit a přizvat si k tomu několik poslanců, kteří vytvářejí opozici Mirku Topolánkovi v ODS," shrnul situaci ve Sněmovně ministr životního prostředí a šéf zelených Martin Bursík.

Představitelé soc. dem. a také někteří rebelující poslanci ODS se hájí tím, že jim jde pouze o jediné: aby Česko za pár let netrpělo kvůli vládní politice nedostatkem energie. A co na to Bursík? Vládní postoj se prý opírá o energetickou politiku EU a o plán energetických úspor, které by se měly využít ze 40 % do roku 2020. Klas přesto požaduje, aby vláda do poloviny příštího roku předložila Sněmovně svou energetickou koncepci. 

Spor o soběstačnost

Před energetickou nesoběstačností varoval také bývalý ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD), podle kterého už v roce 2012 bude mít Česko nedostatek energie a nebude ji mít ani odkud dovážet.

Ten také spolu s kolegou Břetislavem Petrem navrhuje, aby o koncepci napříště rozhodovala Sněmovna.** Proti tomu nejsou jen zelení, ale včera to odmítl také ministr průmyslu Martin Říman (ODS). Podle něj jde o čistě politický návrh, který má vrazit klín do koalice. "Žádnou koncepci nebo strategii, ať už se týká bydlení, zemědělství či čehokoliv neschvaluje Sněmovna, ale schvaluje ji vláda," uvedl Říman. Klasův požadavek označil za nadbytečný, neboť už sama vláda se ve svém programu zavázala k vytvoření nové energetické koncepce.

Příští týden rozhodne

Jenže právě podpora či odmítnutí Klasova návrhu bude klíčové pro to, jak se vzbouřenci ODS příští týden zachovají. Včera totiž Klas řekl, že pokud jeho požadavek neprojde, uvažoval by o podpoře návrhu soc. dem.

To však neočekává šéf poslanecké frakce ODS Petr Tluchoř. "Já řadě věcí z toho rozumím, jsme ale součástí koalice a jsem přesvědčen, že příští týden budeme hlasovat tak, že se budeme pohybovat v koaličním koridoru," řekl novinářům. ODS i koalice tak mohou spoléhat na to, že podle parlamentní procedury budou poslanci hlasovat nejprve o návrhu soc. dem., který se má stát součástí zákona o hospodaření s energiemi, a teprve poté o požadavku Klase.

Reklama

Související témata:

Související články

Spory kolem jádra mohou ohrozit koalici

ČSSD má šanci najít spojence ve snaze rozbít vládní koalici na sporu o rozvoj jaderné energetiky. Kromě rebelů ODS kolem Vlastimila Tlustého by plán ČSSD mohli...

Výběr článků

Načítám