Hlavní obsah

Archeologové našli unikátní sochu starou až 7 000 let

Právo, Novinky, tr,miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MAŠOVICE

Archeologové našli v uplynulých dnech v Mašovicích na Znojemsku téměř 7 000 let starou plastiku ženy. Ve čtvrtek poskládali fragmenty a sestavili dolní polovinu těla. Socha byla vysoká kolem půl metru a byla patrně symbolem hojnosti, plodnosti a života. Jedná se o unikátní nález, mašovická žena je totiž zřejmě nejstarší plastikou takových rozměrů nalezenou nejen v ČR, ale i ve střední Evropě.

Článek

"Jedná se o nález dolní části plastiky ženského těla. Ve středu jsme našli asi třicet centimetrů  vysokou část, celá socha mohla měřit pětapadesát až šedesát centimetrů," řekl Právu archeolog Zdeněk Čižmář. Podle něj lze vznik zařadit do let 4 800 až 4 700 před naším letopočtem.

V upřesnění doby vzniku pomohlo zbarvení sošky červenou a žlutou barvou. "Je jasné, že se jedná o nejstarší plastiku malované moravské kultury," zdůraznil Čižmář, který nález považuje za událost evropského významu a svůj životní objev.

Mašovická Venuše, jak ženu pojmenovali, se známější a o poznání starší Věstonické Venuši nepodobá, ukazuje totiž štíhlou ženskou postavu. Kdysi byla zřejmě symbolem plodnosti.

Nový technologický postup

V oblasti mašovických vykopávek se asi neobjevila náhodou. "Byla tady kruhová sídelní plocha o průměru asi 110 metrů, ohraničená příkopem. Byl to kultovní areál, pravěké kalendárium," vysvětlil Čižmář. Když po zarytí rýčem do země našel kus pálené hlíny, domníval se napřed, že se jedná o zlomek mísy na nožce. Pak ale našel další díly, z nichž bylo možné sestavit dolní polovinu ženské postavy. Oproti jiným nálezům je dutá.

"Běžné figurky z té doby jsou hněteny v ruce, většinou jsou homogenní. Jen největší mají odlehčeny dutiny v oblasti hýždí, tato je celá dutá, počínaje chodidly až do poloviny trupu. To je novinka v technologii výroby. Věřím, že se najde pokračování a jsem velice zvědav, zda se podaří najít aspoň část paží a hlavy. Pokud by se to zdařilo, jednalo by se o ideální stav. Soška souvisí zcela určitě s kultem náboženství. Neolit je ve znamení bohyně Velké matky, bohyně Země, žena je ztotožňována s úrodnou zemí," řekl profesor archeologie a muzeologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Vladimír Podborský.

Falzifikát to prý není

Ten také reagoval na spekulace, že by snad mohlo jít o falzifikát. "Ano, občas se podvrhy v archeologii vyskytují, je to v tomto oboru stará tradice. Důvody jsou komerční. Protože jsem hned v první den nálezu zaslechl pochybnosti, musel jsem takto reagovat. V tomto případě skutečně nejde o podvrh," zastal se nálezu Podborský.

Mašovice lákají archeology již několik let, důvodem je záchranný archeologický výzkum v místě, kdy vzniká kolonie nových rodinných domů. Osm let tam vyjíždí bádat archeologové na budoucích staveništích a ještě nikdy se nevrátili s prázdnou.  Nález části ženské plastiky se ale vymyká všem dosavadním objevům. Podle archeologa jejich výzkum potrvá ještě asi pět až šest let. Jeho přáním je repríza obrovského úspěchu v podobě nálezu chybějících částí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám