Hlavní obsah

Wintonovi je lépe, odpoledne odletěl armádním speciálem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nicholas Winton, britský zachránce několika set československých židovských dětí, se v nemocnici na pražském Karlově náměstí zotavil. Ve čtvrtek odletěl domů speciálem, který pro něj vypravila česká armáda.

Článek

Winton minulý týden při své návštěvě české metropole dostal akutní bronchitidu a vysokou horečku, byl proto hospitalizován na koronární jednotce 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice.

Nyní se mu udělalo lépe a může odletět. "Žertuje se sestřičkami a cítí se dobře. Ale musí ještě odpočívat," řekl režisér Matej Mináč, který s Wintonem spolupracoval na dokumentu Síla lidskosti.

Vypravení armádního speciálu potvrdilo tiskové oddělení ministerstva obrany.

Osmadevadesátiletý Winton onemocněl během pobytu Prahy, kde se účastnil konference Forum 2000 a setkal se s politiky. Jeho návštěva se kvůli nemoci prodloužila. Zdravotní stav se ale nyní po nasazení antibiotik zlepšil natolik, že může odjet domů. Wintonova rodina děkovala lékařům a zdravotníkům, kteří se o něj starali.

"Siru Nicholasovi se návštěva Prahy velmi líbila a byl potěšen, že se mohl několikrát setkat se svými českými 'dětmi'," uvedli příbuzní podle britského velvyslanectví.

Winton před válkou zachránil 669 československých židovských dětí tím, že zorganizoval vlakové transporty z Prahy do Británie. Pro děti musel zajistit od Němců povolení k výjezdu, od Britů povolení ke vstupu, přijetí v britské rodině a složit padesátilibrovou kauci za každé dítě. Winton byl za své činy několikrát vyznamenán a povýšen do rytířského stavu. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ho na návrh českých studentů nominuje na Nobelu cenu za mír.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám