Hlavní obsah

Komise ke změnám penzí se shodla na tématech k diskuzi

PRAHA

Komise parlamentních stran k důchodové reformě se shodla na dvanácti okruzích, které je potřeba rozhodnout. Patří k nim například věk odchodu do důchodu a převod invalidních penzí na starobní v 65 letech. Uvedl to po jednání komise její člen za ODS a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Článek

"Názor čtyř politických stran, tedy bez komunistů, je u části problémů víceméně podobný. U části okruhů je nutné ještě pracovat na alternativních návrzích a kompromisních variantách," řekl.

ČSSD na minulém jednání komise odmítla prodloužení povinné doby pojištění na 35 let či vyřazení studia z náhradních dob. "To je v rámci okruhů, kde se budou zpracovávat alternativy," potvrdil Nečas.

Shoda dnes byla podle něj v tom, že v 65 letech by se převáděly invalidní penze na starobní. To zatím není možné. Lidé by si sice finančně nepolepšili, starobní důchod by zůstal ve výši dosavadního invalidního, ale získali by jistotu a zjednodušilo by to systém. Nebyly by přezkumy a člověk by při zlepšení zdravotního stavu nemohl o peníze přijít, protože o starobní důchod přijít nemůže.

Shoda byla podle Nečase i v tom, že bude možnost souběhu polovičního důchodu a pracovní aktivity. Člověk by po dosažení důchodového věku mohl dále pracovat, dostal by poloviční důchod a pracovní aktivitou by si navyšoval vyměřovací základ pro důchod.

Důchodová reforma bude mít tři etapy

Změny důchodového systému upravuje zákon, který připravilo ministerstvo práce. Nečas téměř před rokem oznámil, že je návrh normy hotov. Před nedávnem řekl, že by vláda zákon mohla projednat a schválit do konce roku. Do té doby by se na něm ale měla shodnout právě komise parlamentních stran.

Vláda rozdělila důchodovou reformu do tří etap. První představuje právě navrhovaný zákon. Obsahuje postupné zvyšování penzijního věku na 65 let, prodloužení povinné doby důchodového pojištění z 25 na 35 let, úpravu invalidních penzí či zrušení doby studia jako takzvané náhradní doby pojištění.

Druhá etapa zahrnuje mimo jiné vznik rezervního fondu na penze. Ve třetí etapě by lidé měli získat možnost část odvodů do státního systému přesměrovat do vlastního spoření u soukromých fondů. Vláda chce všechny tři etapy stihnout do roku 2010.

O reformě jednala již minulá legislativa

Parlamentní strany o reformě penzí jednaly už v minulém volebním období. Společnou dohodu, která počítala s prodlužováním věku na 65 let či se zřízením rezervního důchodového fondu, ale nakonec před Vánocemi 2005 politici kvůli blížícím se volbám nepodepsali.

Rezervní důchodový účet by mohl existovat už od ledna. Sněmovna v září souhlasila s dalším projednáváním novely zákona o rozpočtových pravidlech, která vznik tohoto konta umožňuje. Poslanci by měli normu schvalovat v listopadu, pak ji dostane k posouzení Senát a prezident.

Reklama

Související články

Důchody příští rok vzrostou o 346 korun

Vláda v pondělí rozhodla o zvýšení důchodů průměrně o 346 korun měsíčně. Průměrná penze tak v lednu dosáhne 9111 korun. Podle opozice a odborů je navrhované...

Výběr článků

Načítám