Hlavní obsah

Na Dny EU a USA přijeli Fischer i Blairová

Právo, roš, lík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na pražském Žofíně začal ve středu už šestý ročník dvoudenní konference Dny Evropské unie a USA, pořádané agenturou Teleaxis. Podle organizátora Petera Kovarčíka jde o nejvýznamnější konferenci tohoto druhu ve střední Evropě. To mimo jiné potvrdila i středeční bezmála hodinová debata delegátů s dlouholetým šéfem americké centrální banky Alanem Greenspanem, jež se odehrála prostřednictvím telemostu.

Článek

Konferenci zahájil primátor Pavel Bém, který se dotkl žhavých problémů metropole, ať už jde o záměr uspořádat v Praze olympijské hry či ostré debaty kolem odmítnutí návrhu budovy Národní knihovny.

"Bez ohledu na výsledek těchto kauz bude nakonec vítězem Praha, protože je městem budoucnosti," prohlásil Bém.

Ve své přednášce pak nastínil zásadní problémy euroatlantického civilizačního okruhu, a varoval před rovnostářskými vizemi latinskoamerických vůdců Castra a Cháveze či rostoucí hrozbou, jíž spatřuje v putinovském Rusku.

Riziko jaderných závodů ve zbrojení

Přednášející pak podle očekávání prezentovali zejména odlišné názory na kontroverzní záměr USA rozmístit v Česku a Polsku svůj protiraketový štít.

Zatímco místopředseda vlády Alexandr Vondra (ODS) prohlásil, že štít je "to nejmenší, co můžeme pro Spojené státy udělat", německý exministr zahraničí Joschka Fischer namítl, že "tento systém nás povede do neznáma," přičemž svět nedokáže uspokojivě vyřešit problém nukleárních ambic Íránu.

 "Stojíme před velkou geopolitickou změnou, a tou je nové definování bezpečnostních otázek rozšiřováním nukleárních arzenálů. Svět se začne dělit na ty, kteří je mají, a ty, kteří ne, což může mít tragické následky. Vedle Íránu pošilhávají po jaderných braních také v Egyptě, Saúdské Arábii a Sjednocených arabských emirátech, což stabilitě v regionu nepomůže," upozornil Fischer.

Blairová o rovnosti šancí žen a mužů

Na Dnech EU a USA vystoupila dále manželka britského expremiéra a prominentní právnička Cherie Blairová, která se věnovala otázce rovnosti šancí mužů a žen. V obsahově i vizuálně perfektně připravené přednášce upozornila posluchače, že co do podílu žen v parlamentě je Česká republika se 16 procenty až za Irákem, Rwandou a Afghánistánem.

Novinkou letošní konference byla početná účast studentů sociologie z Karlovy univerzity, kteří se, aniž to předem čekali, o přestávce zúčastnili nečekané debaty právě s Cherie Blairovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám