Hlavní obsah

Klaus v důvěryhodnosti u lidí ztrácí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus přes léto ztratil část důvěry lidí. Podle posledního průzkumu agentury Stem má jeho instituce důvěru 65 procent lidí. Při výzkumu Stemu v červnu měl podporu 73 procent lidí a půl roku předtím se pohybovala kolem 70 procent.

Článek

Přesto patří prezident k těm, co jim dotázaní důvěřují nejvíce. Vláda nebo parlament se musí spokojit s čísly kolem 30 procent.

Spokojenost občanů s prací prezidenta v některých měsících od roku 2005 do října 2007. Kliknutím na graf jej zvětšíte.

Průzkum Stem proběhl na začátku října, několik dní poté, co Klaus vystoupil v OSN s projevem, v němž zpochybňoval škodlivost globálního oteplování.

Důvěra v politiku klesá

Se současnou politickou situací je více než rok po parlamentních volbách spokojeno 24 procent lidí. Potvrzuje se tak opačný trend vůči první polovině letošního roku, kdy lidí spokojených s politickou situací přibývalo.

Současně stagnuje i hodnocení práce vlády a parlamentu. S činností obou institucí je spokojena zhruba třetina lidí, s prací vlády konkrétně 32 procent a s činností parlamentu ještě o čtyři procentní body méně.

Spokojenost s politickou situací u nás je významně podmíněna věkem, nejvyšším dokončeným vzděláním, politickou orientací, stranickými preferencemi a majetkovou situací občanů. Stále platí, že vyšší míru spokojenosti s děním na politické scéně vyjadřují mladí lidé a občané s úplným středoškolským a vysokoškolským vzděláním.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám