Hlavní obsah

Propuštěná sestřička: doporučili mi, abych to přepsala

– TŘEBÍČ
Právo, Novinky, Jana Pechová

Deníku Právo se podařilo navázat kontakt se zdravotní sestrou, která dostala kvůli záměně dětí v třebíčské nemocnici na hodinu výpověď. Podmínkou rozhovoru bylo pouze zachování anonymity. K tomu, kdo záměnu zavinil, se vyjadřovat nechtěla s tím, že už si řadu věcí nevybavuje. Naznačila ale, že za průšvihem může stát i nedostatečný počet zaměstnanců, hlavně sester.

Článek

"Já jsem u porodu nebyla. Moje provinění spočívalo v přepsání dokumentace. Jenže to bylo po poradě s kolegyněmi. Vůbec mě nenapadlo, že by mohlo jít o záměnu," svěřila se.

Po osmé hodině večerní druhý den po porodu, kdy již byly děti, které se nacházely v péči maminek, zváženy a vykoupány, prý zjistila, že v dokumentaci nesedí údaje o hmotnostech.

Na oddělení byla teprve tři měsíce, a tak se šla s kolegyněmi poradit, co s tím má dělat. Doporučily jí, aby údaje přepsala. "V zápisu se ale nemělo ani přepisovat, ani škrtat. Tak jsem vzala čistý list a všechny údaje spolu s aktuální hmotností jsem tam přepsala," popsala sestřička.

Do konce týdne by svoji výpověď měla poskytnout i policii. Zda byla miminka po porodu popsaná či nikoli, si ale nevybavuje.

Zaměnění novorozenci

Záměna novorozenců se udála v třebíčské nemocnici na sklonku loňského roku. Přišli na to rodiče z Jabloňova na Žďársku, Libor Broža a Jaroslava Trojanová. Podezření měl nejprve otec. Ten se nakonec rozhodl podstoupit testy DNA, které záměnu potvrdily. Druhou rodinou jsou mladí manželé Jan a Jaroslava Čermákovi z Přibyslavic na Třebíčsku.

Poté, co se zjistilo, kdo jsou biologičtí rodiče dívky, se obě rodiny sešly a dohodly se, že si dcery do Vánoc vymění. Dětem současně změní nejen příjmení, ale i křestní jména. Manželské páry však předtím společně opakovaně stráví několik dní pod odborným vedením psycholožky.

Podle nemocniční kontroly jsou za záměnu zodpovědné dvě zdravotní sestry a dalších pět zdravotníků z porodnického a gynekologického oddělení třebíčské porodnice. Vedení nemocnice zdravotníkům udělilo tresty od zrušení pracovního poměru po napomenutí.

Zástupci nemocnice a kraje Vysočina jednají s rodinami o výši finančního odškodnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Za záměnu novorozenců padaly výpovědi

Za loňskou záměnu novorozenců v třebíčské nemocnici jsou zodpovědné dvě zdravotní sestry a dalších pět zdravotníků. Vedení nemocnice se proto rozhodlo udělit...

Výběr článků

Načítám