Hlavní obsah

Při procesu s Horákovou jsem byla nejistá, tvrdila žalobkyně

Právo, Novinky, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Praze v úterý začalo hlavní líčení s jedinou žijící prokurátorkou z případu Milady Horákové Ludmilou Brožovou-Polednovou. Šestaosmdesátiletá Polednová se z líčení omluvila a nechala se zastupovat právníky. Podle textu, který napsala po procesu v roce 1950, se jí do práce prokurátorky v případu Horáková nechtělo, měli ji tam poslat s instrukcemi, co má dělat.

Článek

"Osobně jsem se necítila na místě při tak velkém odpovědném procesu. Bála jsem se, abych něco nezkazila. Bylo to pro mě ale velice poučné," napsala Brožová krátce po procesu a zároveň chválila žalobce Josefa Urválka, že díky němu dopadl proces dobře.

"Přestože přípravě procesu bylo věnováno hodně času, zdá se mi, že nebyl dostatečně využit. Příliš jsme se věnovali podrobnostem, odchylkám ve skutcích. Měli jsme se věnovat důkladnějšímu politickému školení," napsala tehdy Ludmila Brožová.

Trest smrti za deset dní procesu

Její tehdejší dopis soud v úterý přečetl v rámci listinných důkazů, které se procesu s Miladou Horákovou týkaly. Ve středu a ve čtvrtek přijdou na řadu audiovizuální zvukové záznamy.

Je možné, že předseda senátu Petr Braun vynese rozsudek už ve čtvrtek.

Polednová podle obžaloby pomáhala k několikanásobné vraždě. Někdejší poslankyně za národní socialisty byla popravena 27. června 1950, jen několik týdnů po skončení zinscenovaného procesu. U soudu v úterý zazněla i slova, která dokazovala, že výsledek procesu byl předem určený.

Brožová v procesu s Miladou Horákovou a dalšími 12 obžalovanými, který probíhal na přelomu května a června 1950, vystupovala jako prokurátorka "lidu". V justici fungovala jako písařka na právním odboru Ústředního výboru KSČ. Vybrali ji při náboru na takzvanou právnickou školu pro pracující. Tyto školy byly otevřeny pro lidi se základním vzděláním, aby se i oni dostali na místa, kde jindy pracují lidé vysokoškolsky vzdělaní.

Měla provést morální odsouzení

Mezi dokumenty, které soudce v úterý přečetl, je i dopis tehdejšímu ministrovi spravedlnosti z dubna 1950. Autor v něm upřesňuje seznam pěti prokurátorů, kteří mají na Horákovou a spol. připravit obžalobu. Je mezi nimi i Polednová. Na její adresu autor napsal, že se již dříve osvědčila v procesu s řádovými kněžími a je "politicky velmi vyspělá". Z programu procesu vyplynulo, že měl trvat deset dní a že Brožová měla za úkol "provést morální odsouzení obžalovaných a má se zaměřit především na ženy".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám