Hlavní obsah

ČSSD zvyšuje náskok, ODS ztrácí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud by se v říjnu konaly volby do Sněmovny, ČSSD by získala 78 mandátů, občanští demokraté 67, komunisté 27. Do Sněmovny by se ještě dále dostali zelení s šestnácti mandáty a lidovci s dvanácti mandáty. Informovalo o tom Středisko empirických měření (STEM). Současná vládní koalice by nyní ve Sněmovně získala menšinu 95 křesel.

Článek

Sociální demokraté si oproti září polepšili o pět křesel na úkor ztráty mandátů u menších stran. To znamená, že ČSSD by mohla utvořit vládní koalici s KSČM nebo se středovými stranami SZ a KDU-ČSL, popřípadě také oživit velkou koalici s ODS.

Průzkum potvrdil, že stále pokračuje mírný vzestup ČSSD a naopak mírný pokles podpory u ODS.

"Preference ČSSD vzrostly oproti září o necelé dva procentní body, u ODS o jeden procentní bod poklesly. Z hlediska celkového trendu vykazuje ODS v letošním roce povlovný pokles preferencí, ČSSD naopak povlovný nárůst," uvedla agentura STEM.

Předpoklad zisku mandátů do Sněmovny u politických stran
stranazáříříjen
ČSSD7578
ODS6767
KSČM2827
Strana zelených1816
KDU-ČSL1412
Zdroj: STEM

Současná vládní koalice by nyní měla 95 mandátů, což by na většinu ve Sněmovně nestačilo. Oproti září by si vládní koalice pohoršila o čtyři mandáty. Opoziční sociální demokraté by mohli utvořit většinovou koalici s KSČM (105 mandátů) nebo středovou koalici s lidovci a zelenými (106 m.) či popřípadě oživit ´opoziční smlouvu´s ODS (145m.).

Měření stranických preferencí ukázalo, že největší podporu má ČSSD - 30,5 %, druhá by skončila ODS s 25,9 %, na třetím místě by byli komunisté s 11,3 %. Do Sněmovny by se dále dostala Strana zelených s 8,8 % a lidovci s 6,6 procenty. Výsledky zahrnují stranické preference všech respondentů, včetně nerozhodnutých voličů a i těch, co nebudou volit žádnou stranu. Jsou proto méně průkazné než volební model.

Voleb by se zúčastnilo 51% občanů, 15% svou účast jasně odmítá, nerozhodnuto je 34% voličů. Ochota jít k volbám je o něco nižší než před prázdninami. Procento občanů, kteří váhají zda jít k volbám se zvyšuje.

Průzkum byl proveden ve dnech 1.-8. října 2007 u 1280 respondentů, občanů ČR starších 18ti let.

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD by ve volbách porazila ODS

Podle zářijového průzkumu Střediska empirických měření (STEM) by sociální demokracie v parlamentních volbách předstihla ODS a ve Sněmovně by obsadila 73...

Výběr článků

Načítám