Hlavní obsah

Obce v Brdech spěchají s požadavky na vládu

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starostové vládou vybraných obcí kolem vojenského prostoru Brdy v pondělí večer předkládali Komisi pro rozvoj Brdska své návrhy na to, kam se mají investovat státní peníze. Ty vláda přislíbila zanedbaným obcím v blízkosti plánované radarové základny USA. Starostové ale odmítají, že by vyjednáváním o slíbených dotacích nějak slábl jejich odpor vůči americkému radaru.

Článek

"Na našem postoji a odporu se nic nemění. Jsme stále jasně proti radaru," mínil starosta Rožmitálu pod Třemšínem Josef Vondrášek (nestr. za KSČM), který je členem komise za středočeské obce.

"Vláda tvrdí, že to s radarem nesouvisí, takže věřím, že dostojí slovu," dodával další odpůrce radaru starosta Trokavce Jan Neoral (nestr.). Na příliv peněz na konkrétní projekty ale podle Vondráška příliš obce připravené nejsou.

"Do čtvrteční půlnoci máme odevzdat seznam požadavků. Bude to ale jen velmi obecné, žádné konkrétní projekty. Nad nimi jsme se Středočechy ještě neseděli," dodal Vondrášek a tvrdil, že do čtvrtka, kdy se má seznam odevzdat na ministerstvo financí, nejspíš seznam dohromady dají.

"U nás bychom potřebovali na vodovody, muzeum, komunikace nebo protipovodňovou ochranu," jmenoval Vondrášek.

Představu o tom, kam by měly peníze plynout, mají jak odpůrci radaru, tak ti, kteří proti jeho umístění mnoho nenamítají. "Neřekl bych, že by odpůrci radaru byli na investice méně připraveni, než ti, kteří souhlasí. Spíš je to problém pro malé obce. Lépe připraveni jsme my ve Spáleném Poříčí, Mirošově nebo v Rožmitálu, než jsou v malých vesnicích, kde mají statisícové rozpočty," domnívá se starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek (nestr. za SNK-ED), který je v komisi za obce Plzeňska.

Peníze mohly být i bez komise

Podle starosty Čížka do Brdska poplynou peníze ze standardních zdrojů, tedy žádné mimořádné peníze. "Bude to z obvyklých programů a českých či evropských fondů. Větší obce by se k těmto penězům dostaly zřejmě i bez komise, ale pomůže nám to například při spolufinancování. Malé obce by se k penězům vůbec nedostaly, protože nemají na spolufinancování, ale ani třeba na vypracování projektové dokumentace.

Právě k nim by měla pomoc kraje a státu nejvíce směřovat," řekl Čížek. Ten očekával, že obce přednesou dlouhý seznam požadavků, který bude převyšovat možnosti komise.

"Není jasný klíč, podle kterého pak na ministerstvu vyberou," dodal Vondrášek. Šéf komise, náměstek ministra financí Ivan Fuksa (ODS) již dříve uvedl, že investice by měly mířit hlavně do dopravy a infrastruktury regionu. V jižní části Brd má být investována zhruba miliarda korun, z toho ministerstvo financí podle Fuksy vyčlenilo asi 200 až 250 miliónů. Není však stanoveno, do kdy se tu mají peníze utratit.

"Budeme se snažit dát co nejdelší horizont, aby se na to mohly připravit hlavně malé obce, kde nemají ani schválení územní plán. Mělo by to být na roky," dodal Čížek.

Reklama

Související témata:

Související články

Na rozvoj Brdska půjde 1,25 miliardy korun

Na ministerstvu financí ve čtvrtek poprvé jednala vládní komise pro rozvoj Brdska, která má koordinovat investiční projekty v obcích v okolí plánované stavby...

Výběr článků

Načítám