Hlavní obsah

Komunisté chtějí jednat o prezidentovi i s ODS

Právo, gö, trj
PRAHA

Komunistům vadí informace, že s nimi ODS zákulisně vyjednává o podpoře Václava Klause v prezidentské volbě. A slova, která dávají naději česko-americkému ekonomovi Janu Švejnarovi, považují za předčasná.

Článek

"Nikdo s námi nejedná, a proto chceme vyzvat všechny politické strany - včetně ODS - k oficiálnímu jednání, které bude také medializované," řekl na dotaz Práva šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš Právu minulý týden sdělil, že lobbisté ODS coby "náhončí" už lanaří komunistické poslance pro Klausovo znovuzvolení. Hlasy KSČM by byly pro současného prezidenta klíčové a volbu by rozhodly. ODS jich má v obou komorách parlamentu celkem 122 a o 19 zbývajících (do 141) by se mohli podělit lidovci a právě komunisté.

Kováčik: Švejnara chci nejdřív slyšet

O tzv. protiklausovské koalici Kováčik uvedl, že neví, co chce. Na adresu Švejnara, který se už ukázal poslancům ČSSD a zelených, poznamenal: "Nejdříve ho budu chtít slyšet osobně. Do té doby nikomu nebudu dávat žádné naděje," uvedl.

Obdobně soudí i místopředseda klubu KSČM Alexander Černý. "Věřím, že pokud by se měl stát Švejnar oficiálním kandidátem, že se k nám přijde představit. Do té doby bych se rád vyhnul nějakým soudům," uvedl pro Právo.

O Švejnarovi se pochvalně zmínil tento týden Dolejš.

Levá: Pačes by nebyl loutkou

Místopředsedkyně poslaneckého klubu Ivana Levá řekla, že v minulé prezidentské volbě Klausovi hlas nedala. "To ještě neznamená, že odmítám a priori možnost, že by mohl být zvolen. Totéž platí o Švejnarovi a Pačesovi," řekla. "Pačes by měl moje sympatie, je odborník a cítím, že by nebyl loutkou," dodala Levá.

Senátor Vlastimil Balín (KSČM) usuzuje, že Švejnar to s kandidaturou myslí vážně. "Spolu s Pačesem je to velmi vážný konkurent Klause a oba by byli reprezentativními typy na úřad prezidenta," sdělil Právu.

Opatrná ČSSD

Soc. dem. poslanci hodnotili možné Klausovy vyzyvatele opatrně. "Znám pana profesora Švejnara, je mi sympatický," řekl Právu Vítězslav Jandák.

Poslanec Miroslav Váňa by se naopak mírně přiklonil k Pačesovi, i když byli podle něho oba kandidáti vyrovnaní. "3:2 pro Pačese," zhodnotil Váňa diskusi s adepty. "Bližší mi byl Švejnar," uvedl Jiří Wolf, který se "v civilu" také věnuje ekonomii.

Poslankyně Anna Čurdová označila Švejnara za jedinečného ekonoma, vadí jí však, že není politik. "V tuhle chvíli si ho jako prezidenta neumím představit," uvedla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám