Hlavní obsah

Spor s ODS v Brně vylučuje Zlatušku ze hry o školství

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jméno senátora a bývalého rektora Masarykovy univerzity Jiřího Zlatušky již delší dobu koluje mezi neoficiálními kandidáty na post ministra školství. Problém však je, že Zlatuška je coby brněnský radní v ostrém sporu s ODS.

Článek

"Odborně zdatný je, ale myslím, že to asi nebude. On je s ODS v Brně na nože," řekl Právu šéf sněmovního školského výboru Walter Bartoš (ODS).

Podle něho by senátor nejspíš sám do vlády vedené občanskými demokraty nešel. Zlatuška Právu zopakoval, že zatím nebyl osloven, a proto nevidí důvod, proč by se ke své případné kandidatuře měl vyslovovat.

Na brněnské radnici se Zlatuškovo volební uskupení Brno 2006 spojilo se soc. dem., lidovci a zelenými proti ODS.

Pro ODS je také zjevně nepřijatelný kandidát republikové rady zelených Dušan Lužný. Bartoš se přidal k premiérovi Mirku Topolánkovi, který Lužného kritizuje. "Myslím, že by to měl být někdo jiný," uvedl Bartoš s tím, že jeho favoritem je bývalý rektor zlínské Univerzity T. Bati, nestraník Petr Sáha.

Toho podle informací Práva preferuje i šéf zelených Martin Bursík. Pokud by ministerstvo školství podle koaliční smlouvy patřilo ODS a nikoli zeleným, "tak samozřejmě bych se o to ucházel já", uvedl Bartoš, který byl dlouhá léta stínovým ministrem školství.

Dosavadní ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) rezignovala na funkci počátkem října.

Reklama

Související články

Ministryně Kuchtová podala demisi

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) po středečním zasedání vlády oficiálně podala demisi. Kuchtová na svou funkci rezignovala minulý týden v úterý. Jako...

Výběr článků

Načítám