Hlavní obsah

Knihovna už stála 20 miliónů, ale spor je zase na začátku

Právo, Josef Koukal
PRAHA

Složitá jednání o tom, zda na pražské Letné bude stát budova Národní knihovny podle futuristického návrhu Jana Kaplického, se vrací na úplný začátek. Zastupitelé si stěžují, že o návrhu nemohou kompetentně rozhodnout, protože nemají dostatek podkladů. Přemístění projektu se zdá nemožné.

Článek

"To je bohužel pravda," reaguje radní pro územní rozvoj Martin Langmajer (ODS) na poznámku, že je těžké najít dnes politickou sílu, která by v zastupitelstvu hlavního města návrh nové knihovny jednoznačně podporovala. Projekt se přitom už dávno stal předmětem celonárodní debaty a na jeho výrobu Národní knihovna stačila vynaložit 20 miliónů korun.

"Chápu, že to znamená začít od začátku a peníze, které do projektu knihovna investovala, jakkoli šlo o peníze daňových poplatníků, prostě odepsat," neskrývá skepsi Langmajer.

"Jinak se budou všichni navzájem z něčeho obviňovat, ale výsledky žádné. Možná že lidé, kterým se projekt líbí, v tuto chvíli mlčí, ale fakticky nikdy nebylo v radě ani zastupitelstvu hlasováno o jeho realizaci," dodává radní.

Podle něj se Národní knihovna měla vydat standardní cestou, vybrat si vhodný pozemek a usilovat o změnu územního plánu včetně vyřešení majetkoprávních vztahů. Právě kvůli nedostatečnému prostoru pro zástavbu vznikly podle Langmajera problémy s objemem navrhované budovy a její dominancí vůči panoramatu Hradčan.

Zastupitelé chtějí další podklady

"Chápu argument pana primátora, že se tu vytváří nová dominanta Prahy. Na tom něco je," připouští i zastupitel za ČSSD a člen výboru územního plánování František Adámek.

"Chtěl bych znát stanovisko nezaujatého architekta, doposud jsem neviděl žádné pohledové studie zasazené od Pankráce, od Karlova mostu nebo z Malé Strany, jak by nové panorama vypadalo. Doufám, že takové materiály budou zastupitelům předloženy, aby se mohli odpovědně rozhodnout," dodal opoziční zastupitel.

Osobně prý Adámek proti Kaplického návrhu nic nemá, stejně jako radní za SNK ED Markéta Reedová. Oba zastupitelé by uvítali podrobnější podklady ze strany knihovny.

"Politika nemůže rozhodovat o estetice. Prohlášení, že knihovna ano, ale ne podle Kaplického návrhu, jsou strašně nešťastná," míní Reedová. "Je třeba si o projektu znovu promluvit. Jestli se rozšířily jeho parametry například o pozemky, s nimiž jsme nepočítali, jestli je třeba do projektu dodatečně zasahovat. Ředitel Národní knihovny Ježek musí také přijít s návrhem finančního krytí, což se netýká jen nás, ale spíš vlády," podotýká radní Reedová.

"Bavit se můžeme i o přemístění knihovny na jiné místo, ale bez emocí," dodává radní.

Záporným postojem k výstavbě knihovny v podobě zelené chobotnice na Letné tento týden překvapil veřejnost klub zastupitelů ODS.

Podle Martina Langmajera se odmítavě vyjadřuje až osmdesát procent pražských zastupitelů nejsilnější strany. Názor opoziční ČSSD není jednoznačný, podle středečního vyjádření předsedy hospodářského výboru Karla Klímy ale také zde převažuje spíše skepse.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám