Hlavní obsah

Gross nemusí platit daň z prodeje akcií

Právo, vč, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stanislav Gross zřejmě nebude muset z mnohamiliónového zisku, který získal z prodeje 31 procent akcií Moravia Energo, zaplatit na daních ani korunu. Důvodem je, že akcie podle všeho vlastnil déle než šest měsíců a v takovém případě zákon o dani z příjmů osvobozuje příjmy z prodeje akcií od daně.

Článek

Pokud by expremiér nepočkal šest měsíců a prodal akcie dříve, zisk z prodeje by se mu přičetl k ostatním příjmům a zaplatil by z něho daň ve výši 32 procent. Pokud tedy jeho zisk z prodeje akcií činil například 75 miliónů korun, daň jen z této sumy by činila 24 miliónů korun. Těžko ale věřit, že by Gross takovou školáckou daňovou chybu udělal a nepočkal s prodejem až po uplynutí šesti měsíců.

Pokud by Gross prodej akcií nechal až na příští rok, byl by rovněž osvobozen od daně. Zpřísnění v této oblasti, které přináší reformní balík, se totiž vztahuje až na cenné papíry pořízené od ledna 2008.

Akcie Gross prodal společnosti Arca Capital Bohemia, kterou vlastní slovenský miliardář Pavol Krúpa. Expremiér akcie pořídil podle některých informací zhruba za 18 miliónů a prodal prý až za sto miliónů.

ČSSD v rozpacích

Místopředseda poslanců ČSSD David Rath Právu sdělil, že celou kauzu sleduje s rozpaky. "Policie už celou věc prošetřuje a ministra Langra asi nikdo nebude podezírat z nadržování (Grossovi), tak si počkám na výsledek," reagoval Rath.

"Já doufám, že kolega Gross tak, jak slíbil, prozradí během několika dní nějaké podrobnosti," řekl Právu ekonom a stínový ministr školství soc. dem. Jiří Havel.

K témuž už dřív Grosse vyzývali šéf ČSSD Jiří Paroubek i místopředseda Bohuslav Sobotka. Gross se hájil odkazem na mlčenlivost a tím, že policii sdělí, co bude chtít vědět.

ČSSD sice poukazuje na to, že Gross je nyní jen soukromá osoba, přesto ale býval premiérem. "Bylo by velice dobře pro něj osobně, ale i pro celou politickou scénu, aby těch detailů bylo známo co nejvíce," soudí Havel.

Nemyslí si, že by Gross počítal s tím, že díky zájmu a senzacechtivosti médií se mu podaří cenu akcií až zpětinásobit proti jejich pořizovací hodnotě.

"Možná, že to byl nechtěný efekt té věci. Protože já mám pocit, že tu informaci má někdo jiný. Ale jak se zdá, tak to zafungovalo opačně, tzn., že to v té transakci pomohlo nakonec k dosažení nejvyšší ceny," odhadl Havel.

Chrenek se divil, proč Gross akcie kupoval

Tomáš Chrenek, který firmu Moravia Energo ovládá, přitom dával najevo, že váhu 31 procent akcií, které nejsou ani blokační minoritou a nejsou veřejně obchodovatelné, sníží zvýšením základního jmění společnosti. A divil se, že Gross akcie koupil, když neměl ani možnost zařídit výplatu dividend. Sám Grosssovi za ně přes média nabídl jen kolem dvaceti miliónů.

Reklama

Související témata:

Související články

Téma: Miliónové akcie Stanislava Grosse

Bývalý předseda vlády Stanislav Gross má další problém s vysvětlováním svých majetkových poměrů. Muž, který musel před třemi lety opustit premiérskou funkci...

ČSSD: Gross není obyčejný soukromník

Někteří sociální demokraté mají obavy, aby jejich stranu nepoškodila kauza expremiéra Stanislava Grosse, který nakoupil akcie Moravia Energo za desítky miliónů...

Výběr článků

Načítám