Hlavní obsah

Olympiáda je megalomanská akce, tvrdí lidovci

– PRAHA

Plán na uspořádání letních olympijských her v Praze se ani trochu nezamlouvá pražské organizaci KDU-ČSL. Předseda pražských lidovců Marián Hošek v pátek označil akci za megalomanskou a varoval před deficitem, kterým by olympiáda mohla zatížit nejen městský, ale i státní rozpočet. Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek má podobný názor.

Článek

"Jednoznačně se domníváme, že akce by byla megalomanská a znamenala by deficitní rozpočet pro město a zatížila by i rozpočet celé země," řekl novinářům Hošek.

Podle Čunka Česko nemá finance a mělo by se proto věnovat jiným věcem.

Čunek také poznamenal, že zatím nezaznamenal žádné vstřícné stanovisko k olympiádě ze strany premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka. Nedomnívá se proto, že by olympiáda mohla zkomplikovat vnitrokoaliční vztahy.

O uspořádání her usiluje pražská radnice pod vedením místopředsedy ODS Pavla Béma. Menší obce se obávají toho, že finance nutné na olympiádu oslabí jejich rozpočty. Náklady na pořádání her jsou podle ekonomické studie odhadovány na 490 miliard korun.

Do souboje o pořádání letních olympijských her v roce 2016 se Praha oficiálně zapojila v září. Primátor Bém a prezident Českého olympijského výboru Milan Jirásek podepsali dopis deklarující zájem Prahy usilovat o olympiádu. Do konce října chce mít Praha vyplněný uchazečský dotazník.

Reklama

Související témata:

Související články

Rozhodnuto. Praha chce hostit olympiádu

Pražští zastupitelé ve čtvrtek potvrdili kandidaturu Prahy na olympijské hry v roce 2016. Pro hlasovalo 50 zastupitelů, proti bylo deset, sedm se jich...

Výběr článků

Načítám