Hlavní obsah

Klaus: Al Gore míru nepřidává, zpochybňuje civilizaci

– PRAHA/VÍDEŇ

Českého prezidenta Václava Klause překvapilo, že bývalý americký viceprezident Al Gore dostal Nobelovu cenu míru. Myslí si totiž, že Goreovo údajné zpochybňování základních principů současné civilizace míru příliš nepřidává. Udělení ceny Goreovi a Mezivládnímu panelu pro změny klimatu (IPCC) oznámil stockholmský komitét v pátek.

Článek

Klaus považuje Goreovy názory za falešné, jsou podle něj větší hrozbou než globální oteplování samo.

Podle severských komentátorů je ocenění Alberta Gorea uznáním jeho úsilí o zmírnění negativních dopadů lidské činnosti na životní prostředí.

Prezident v pátečním prohlášení uvedl, že rozhodnutí Nobelova výboru je jeho rozhodnutím, k němuž nemá ani on, ani kdokoliv jiný co dodávat. Je ale podle svých slov poněkud překvapen, že Al Gore dostal cenu za mír, "protože souvislost mezi jeho aktivitami a světovým mírem je nejasná a nezřetelná".

"Spíše se zdá, že Goreovo zpochybňování základních stavebních kamenů současné civilizace míru příliš nepřidává," uvedl Klaus.

Cena za snahu vylepšit svět

I týdeník The Economist v reakci na udělení ceny za mír poznamenal, že i dva ze tří předcházejících laureátů "neměli s mírem nic společného". V roce 2004 vyhrála Maathaiová, která sází stromy, a loni Muhammad Júnus a jeho banka Grámín poskytující Bangladéšanům malé půjčky.

Výbor se zjevně rozhodl cenu znovu definovat jako ocenění za snahu vylepšit svět "blíže neurčeným způsobem". V takovém případě jsou Al Gore a IPCC dobrou - byť kontroverzní - volbou. IPCC dal dohromady vědecké znalosti o celém problému ve formě srozumitelné politikům a Al Gore tlačí na politiky, aby jednali, napsal The Economist.

Udělení ceny Goreovi udělalo mimo jiné radost představitelům ekologických hnutí nebo českému ministrovi životního prostředí Martinu Bursíkovi (SZ).

Gore: svět čelí krizi

Al Gore, který byl za vlády Billa Clintona v letech 1993-2001 americkým viceprezidentem, se v posledních letech intenzivně věnuje ochraně životního prostředí. Poté, co v roce 2000 těsné prohrál v prezidentských volbách s Georgem Bushem, přednáší po světě o problematice globálního oteplování, které označuje za "nejhorší krizi, které svět nyní čelí". 

Na toto téma napsal několik knih a objevil se i v dokumentu o oteplování Nepříjemná pravda režiséra Davise Guggenheima, který letos dostal Oscara.

Anketa

Zaslouží si Al Gore Nobelovu cenu za mír?
Ano
35,5 %
Ne
64,5 %
Celkem hlasovalo 11093 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus znovu kritizoval hysterii kolem klimatu

Ve Vídni se v pondělí sešli na sympoziu vědci z různých zemí, kteří podobně jako český prezident Václav Klaus sdílejí kritické postoje k převládajícím názorům...

Výběr článků

Načítám