Hlavní obsah

Na konto pro Paroubka přišlo sto tisíc

Právo, fk, trj
PRAHA

Bulvární deník Blesk uzavřel po týdnu sbírku, kterou vypsal, aby finančně pomohl šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi. Lidé do čtvrtka podle údajů deníku přispěli částkou 105 tisíc korun. Z toho neznámý dárce poslal celkem sto tisíc korun.

Článek

Jako odesílatelé po 50 tisících jsou na ústřižcích poštovních poukázek z Mariánských Lázní uvedeni dva místní politikové Jan Jokl a Oldřich Tobrman. Zveřejnění jejich jmen v souvislosti s kontroverzní sbírkou je rozhořčilo.

Jokl je radním a spolumajitelem akciové společnosti Cristal Palace. Tobrman je dokonce místostarostou. Oba kandidovali za sdružení nezávislých kandidátů Změna pro Mariánské Lázně. Ta je ve městě v koalici mj. s ODS.

"Peníze jsem samozřejmě panu Paroubkovi neposílal. Nemám proti němu naprosto nic a jsem si jist, že sociální podporu a mou finanční pomoc zcela jistě nepotřebuje. Peníze posílám jako fyzická osoba lidem, kteří pomoc skutečně potřebují, jako například nyní 5000 korun jedné postižené ženě na vozík," řekl ve čtvrtek Právu Jokl.

Obdobně reagoval i Tobrman. "O té poukázce vím, ale Blesk jsem si kvůli tomu nekoupil. Je to naprostý nesmysl. Já jsem nic neposílal a víc tím pádem nemám žádnou potřebu se k tomu jakkoliv vyjadřovat," uvedl pro Právo.

Peníze nechce

Paroubek, který se kvůli sbírce nejdřív naštval, pak ji podpořil a ve čtvrtek se kvůli daru od anonyma rozzlobil? "Vůbec ty lidi neznám a myslím, že si to zavinila redakce Blesku sama, když vypsala sbírku, na kterou není povolení ministerstva vnitra," řekl Právu.

Předseda sociálních demokratů původně Blesk vyzýval, aby sbírku Složme se na Jirku stáhl, protože nedal k jeho užívání souhlas. Blesk reagoval zprávou, že už se nastřádalo kolem 260 korun.

Týž den se Paroubek do redakce vypravil se slovy: "Já jsem vám chtěl velmi poděkovat, ten záměr je opravdu velmi zajímavý, šlechetný, pro mě trošku nepotřebný, jak jste už určitě zjistili. A já si myslím, že je tady mnoho potřebných lidí v tomto státě, kterým samozřejmě tyto prostředky, pokud se samozřejmě trošku pochlapíte, protože 232 korun, to není ono. Možná byste, pánové, měli trošku přitlačit z vlastní kapsy, když jste přišli na takovou hezkou myšlenku."

Paroubek doporučil, aby peníze šly přímo občanskému sdružení jeho exmanželky Zuzany s názvem Pomoc pro budoucnost našim dětem.

Nemám žádný pocit

Ve čtvrtek Blesk vyzval: "Ať to předají rovnou. Já s těmi penězi nechci mít nic společného. Určitě to dnes je docela dobrá sbírka. Když se vybralo asi 105 tisíc korun, má to pro děti smysl. Ale nevím, jestli má smysl kádrovat, kdo to dal nebo nedal."

Kdyby podle svých slov peníze přijal, musel by také - na rozdíl od občanského sdružení - zaplatit darovací daň.

A necítí Paroubek, že by ho chtěl někdo penězi s tajemným původem poškodit? "Já nemám žádný pocit. Pocit může mít redakce, když udělala sbírku, která jaksi je nepovolená. S tím budou mít starosti asi oni, ale já s tím nemám nic společného," dodal šéf ČSSD. Sám aktivní obranu prý nechystá.

Podle obou zastupitelů z Mariánských Lázní může být použití jejich jména součástí politického boje ve městě. "Mohu se domnívat, že za akcí Blesku se zneužitím mého jména může být i politický záměr. Různé věci, které se snažíme ve městě prosadit, se různým lidem nemusí líbit. Celou záležitost mají už v ruce naši právníci," uzavřel Jokl.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubek nechce, aby se na něj lidé skládali

Šéf ČSSD Jiří Paroubek se prostřednictvím advokátů obrací na bulvární deník Blesk, který ve středu vyhlásil sbírku, aby prý expremiér nestrádal. Podle Paroubka...

Paroubek odmítl stranický plat 37 tisíc

Předseda ČSSD Jiří Paroubek po pátečním ranním zasedání politického grémia odmítl návrh, aby mu strana dorovnávala plat na úroveň předsedy poslaneckého klubu....

Výběr článků

Načítám