Hlavní obsah

Za plomby by se mělo platit přímo v ordinacích

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od roku 2009 by lidé měli u zubaře z ruky do ruky platit víc než dosud. Stomatologická komora navrhuje, aby se platily i běžné plomby, které dosud byly hrazeny ze zdravotního pojištění. Děti do 18 let by neplatily nic. Stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) je ale zásadně proti.

Článek

"Cenu plomby by si určila každá ordinace sama a to podle nákladů, které má. Pohybovala by se od 240 do 450 korun," řekl Právu ve čtvrtek doktor Jiří Pekárek, prezident České stomatologické komory.

Nyní zdravotní pojišťovny platí zubařům 162 koruny za jakékoli množství plomb udělaných na jednom zubu v roce. Přitom náklady na jednu plombu jsou zhruba 350 korun. "Pokud by se plomby nehradily z pojištění, ušetřilo by se ze zdravotního pojištění asi 1,5 miliardy korun a tyto peníze by se mohly věnovat na prevenci o chrup dětí do 18 let," řekl Pekárek.

Nyní tvoří platby pacientů 25 procent příjmu zubní ordinace a 75 dostávají od zdravotních pojišťoven. Pokud zubaři prosadí své plány do reformních zákonů, přiblíží se platby pacientů 40 procentům.

Pekárek ale přiznal, že takováto velká změna znamená změnu zákona.

Stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD), který je zároveň předsedou zdravotního výboru Sněmovny, zubařům ve čtvrtek vzkázal, že jeho strana je zásadně proti.

"Mám dojem, že už se všichni zbláznili. Zubaři přicházejí s tím v době, kdy tato vláda vše zdražuje, budou se nově platit poplatky u lékařů i zubařů a přitom mnozí musejí vyjít s příjmem menším, než je deset tisíc korun měsíčně a z toho platit byt, jídlo a všechno. Myslí také trochu na ně? Platit plomby z ruky do ruky nepodpoříme," řekl Rath.

S požadavkem zubařů nesouhlasí ani KSČM.

Julínek je pro

Záměr zubařů naopak podporuje ministerstvo zdravotnictví. "Je škoda vydávat vzácné peníze zdravotního pojištění na ošetření vyvolaná tím, že lidé dostatečně nedbají o své zdraví. A u zubů je to dobře vidět," řekl Právu Tomáš Cikrt, mluvčí ministra Julínka.

Oznámil, že o hrazení plomb se diskutuje a "určitě to nebude tak, že budou všechny vyřazeny z pojištění. Musí to být něco promyšlenějšího."

Reklama

Související témata:

Související články

Za amalgámové plomby se možná bude platit

Česká stomatologická komora (ČSK) chce prosadit, aby si dospělí pacienti platili zubní plomby i výplně kořenového kanálku sami. Tím chce motivovovat pacienty...

Výběr článků

Načítám