Hlavní obsah

Gross prodal své akcie za desítky miliónů

Právo, Novinky, fia, ivi
PRAHA

Bývalý premiér Stanislav Gross prodal akcie firmy Moravia Energo společnosti Arca Capital Bohemia pětatřicetiletého slovenského finančníka Pavola Krúpy. Novinkám to potvrdil člen představenstva firmy Martin Kuře. Gross za 31procentní podíl obdržel méně než třetinu tržní hodnoty Moravia Energo, kterou Krúpa odhaduje na 700 až 800 miliónů korun.

Článek

"Mohu potvrdit, že jsme koupili podíl pana Grosse ve firmě Moravia Energo," řekl Novinkám Kuře. O transakci jako první infromoval server Týden.cz. Podle něj utržil Gross za třetinový podíl desítky miliónů korun.

Kuře odmítl výši transakce zveřejnit, potvrdil však, že Gross nedostal poměrnou částku, která by odpovídala 31 procentům z odhadované tržní hodnoty celé firmy.

"Moravia Energo je prosperující firma s dobrým majoritním akcionářem," pochvaloval si obchod Kuře. Zdůraznil, že se jedná o dlouhodobou strategickou investici a přivítal, že společnost hodlá zisk použít na svůj další rozvoj, nikoliv na vyplácení dividend.

Spekulovalo se, že právě vidina zbohatnutí z výplaty dividend vedla Grosse k nákupu menšinového podílu v Moravia Energo. Expremiér ho koupil od svého známého a někdejšího náměstka ministra průmyslu Roberta Sýkory. Nákup financovala slovenská finančnická společnost Key Investments, které Gross dlužil 13 miliónů. Minulý týden peníze složil.

Většinový vlastník firmy Moravia Energo Tomáš Chrenek se nijak netajil tím, že mu Gross jako akcionář nebyl příjemný. Za akcie mu nabídl dvacet miliónů, na to ale bývalý premiér nepřistoupil.

Tržní hodnotu nakoupených akcií odborníci odhadují na 300 miliónů korun, podle Grosse je však jejich hodnota nižší.

Krúpa začínal se sto tisíci

Sportovec a podnikatel Pavol Krúpa je zakladatelem, šéfem a většinovým vlastníkem skupiny Arca Capital. Se spolužákem Peterem Krištofovičem ještě během studií dali dohromady sto tisíc korun a založili firmu na prodej finančních a pojišťovacích produktů.

Od poloviny 90. let obchodoval s cennými papíry a později založil vlastní investiční společnost se sídlem na Slovensku a pobočkami v Česku, Velké Británii, na Kypru a Ukrajině. Krúpa dnes vlastní 84 procent skupiny, zbytek si podržel Krištofovič. Značnou část roku tráví na Ukrajině, která se po Bratislavě a Praze stala jeho třetím domovem.

Mezi jeho obchodní partnery patří například Milan Fiľo nebo Zoroslav Kollár. Dříve hrával za univerzitní klub Slavia UK vodní pólo a trénuje triatlon. Tento sport je mezi mladými finančníky módní záležitostí. Krúpa se angažuje také v digitálním projektu Fera Feniče Febio TV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám