Hlavní obsah

Školu na Litoměřicku zamořily houfy blech

Právo, Karel Otcovský

Houfy blech zamořily na sklonku uplynulého týdne základní a speciální školu ve Štětí na Litoměřicku. Během pondělí a úterý zlikvidovala na podnět zdejší radnice bezkřídlý hmyz deratizační firma. Na tři stovky školáků dostaly na uvedené dva dny ředitelské volno.

Článek

"Vzhledem k tomu, že vedení města a školy neváhalo a okamžitě nechalo budovu vydezinfikovat, je už problém vyřešen," řekl ve středu Právu šéf krajských hygieniků Josef Trmal, který se s podobným případem doposud nesetkal a ani o něm nikdy neslyšel. Blechy jsou podle něho stejně nepříjemné jako například vši.

"Není přitom pravda, že by psí nebo kočičí blechy nešly na člověka. To jsou pověry." Dětem a kantorům přímé nebezpečí prý ale nehrozilo.

"Štípnutí od blechy je však nepříjemně svědivé. Infekce se do něj může dostat pouze při rozškrábání postiženého místa." Svědkové popisují, že mračna blech byly na tabulích, na lavicích, prostě všude.

Blechy do školy zanesly kočky

"Něco takové jsem nikdy neviděl. Byly jich tisíce. Nebyl důvod otálet, okamžitě jsme povolali odbornou firmu," líčí masivní vpád blech do školy místostarosta města Antonín Šimral. Blechy se podle něho dostaly do budovy zřejmě z okolí, ve kterém v dírách podél silnice žije zhruba třicet zdivočelých koček.

Po dezinfekci zkontrolovali školu hygienici, kteří další ohrožení dětí vyloučili. Město přesto naplánovalo na víkend ještě jeden dezinfekční postřik. "Pro jistotu," říká Šimral. Trmal nevyloučil, že by se situace mohla opakovat. "Dokud si město neporadí s kočkami v okolí, tak takové nebezpečí hrozí," uvedl.

Místostarosta.slibuje rychlé řešení. "Necháme kočky odchytit a vykastrovat, aby se dále nemnožily. Mezitím zahradíme přístup k přirozeným úkrytům, ve kterých doposud přebývají," přibližuje postup, který bude stát městskou pokladnu několik desítek tisíc korun. "Úspěch akce není přitom zdaleka zaručen, neboť podle zákona musíme kočky po vykastrování vrátit na původní místo," dodává.

Reklama

Výběr článků

Načítám