Hlavní obsah

Topolánek nechce Lužného ministrem školství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) naznačil, že není spokojen s kandidaturou člena předsednictva zelených Dušana Lužného na uvolněné křeslo ministra školství. Premiér uvedl, že by v případě náhrady za odstoupivší ministryni Danu Kuchtovou (SZ) uvítal "raději diskontinuitu než kontinuitu". Připomenul tak, že Lužný s Kuchtovou úzce spolupracoval.

Článek

Kuchtová rezignovala poté, co byla kritizována za nedostatky v přípravě evropských programů. Lužného v neděli na její žádost prosadila jako kandidáta republiková rada zelených v Brně.

Předseda zelených a vicepremiér Martin Bursík chce, aby Lužný o svých schopnostech premiéra a poslance přesvědčil. Výhrady k němu mají lidovci v čele s šéfkou sněmovního školského výboru Michaelou Šojdrovou. Té se nelíbí, že Lužný v roli poradce a náměstka Kuchtové vlastně také přispěl k pochybení ministerstva. Problémem pro lidovce je i jeho bývalé členství v KSČ.

"Zapomíná se na to, že ministra jmenuju já. Zatím beru všechna jména jako velkou spekulaci," konstatoval premiér po zasedání kabinetu s tím, že bude chtít co nejdříve o obsazení funkce diskutovat s předsedou zelených, vicepremiérem Martinem Bursíkem. "Domnívám se, že manažerské nezvládnutí resortu bylo velmi výrazné a jakákoli kontinuita by mohla znamenat pokračování tohoto nezvládnutí," doplnil.

Lužný byl poradcem Kuchtové a později i zastupujícím náměstkem ministra, v úřadu působí zhruba devět měsíců. Lužný se v úterý vyjádřil, že v této pozici jednal například s rektory. I oni měli ke Kuchtové výhrady.

Paroubek: Nástupce měl být vybrán už před odvoláním

Způsob výměny ministrů v resortu školství kritizuje také předseda nejsilnější opoziční strany ČSSD Jiří Paroubek. Řekl, že když se vládní strany rozhodly Kuchtovou odvolat, měly už mít připravenou náhradu.

"To platí jak pro zelené, tak pro pana Topolánka. Něco zbourat, a pak mít druhý den postavené nové základy, je typické pro tuto vládu," uvedl Paroubek s tím, že jasným příkladem jsou personální počiny vlády v úřadech, které se mají starat o evropské fondy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám