Hlavní obsah

Navštívit v Praze europoslance je problém

Právo,
PRAHA

Někteří čeští europoslanci pořádně dojí unijní rozpočet. Od Evropského parlamentu dostávají měsíčně v přepočtu zhruba sto tisíc korun na pronájem kanceláře, ale když je umístí do stranických sídel, jdou tyto peníze na účty českých politických stran. Pokud člověk nemá přístup na internet a není zrovna straník, těžko zjišťuje, kde se kanceláře nacházejí.

Článek

Kromě spojení přes internet či mobil je často problém se s poslanci a jejich asistenty spojit.

Na objektech chybějí také cedule se jménem, úřední hodiny a na schránku na vzkazy narazí volič jen občas. Jsou však i výjimky. Vyplývá to z pondělních neohlášených návštěv Práva na několika pražských adresách europoslanců.

Na Jánském vršku ticho

9.30: Na pražské budově hlavní kanceláře ODS na Jánském vršku nejsou žádné cedule, že v domě sídlí kanceláře Jana Zahradila a Hynka Fajmona. "Neviděl jsem tu dnes nikoho," říká vrátný. Zkouším přes mobil Zahradila, ale nezvedá, stejně jako jeho asistentka. Nepochodím ani u spolupracovnice Fajmona. Nevadí, zkusím to později a třeba se ozvou na SMS.

9.40: Mířím do Lidového domu, kde jsou na webu avizované dvě kanceláře. Jenže cestou ve Sněmovní ulici narazím na ceduli, že tam sídlí Richard Falbr. "Ano, mám kancelář v budově, kde je velvyslanectví Venezuely," potvrzuje přes mobil europoslanec zrovna čekající v Ruzyni na odlet do Bruselu.

A proč po dvou letech změnil adresu? "S předsedou Jiřím Paroubkem přišli do Lidového domu lidé, kteří tam dříve nebyli a kancelář mi obsadili," říká. Zároveň vysvětluje, že když byl malý, žil ve Venezuele. Na adresu chargé d'affaires této latinskoamerické země v Česku poznamená, že je to "hrozně bezvadná ženská" a že azyl u ní vyjednaly jeho asistentky.

Omlouvá se, že ani po šesti měsících nebyl schopen opravit adresu na internetu. Pro jistotu zkouším volat druhého europoslance za ČSSD Libora Roučka. Mobil sice nezvedá, ale ptá se SMS, co potřebuji, a hlásí, že je v Tiraně. Stejnou cestou sděluji, že jen kontroluji kontakty s kancelářemi poslanců EP. To, že v Lidovém domě se na jeho pevné lince nikdo nehlásí, ale neprozrazuji.

10.05: Vytáčím pevnou linku kanceláře Vladimíra Remka (KSČM) v Praze 7, ale tentokrát zatajuji novinářskou identitu. Jeho asistent na mne chrlí program europoslance v příštích dvou týdnech. "Šanci máte ve žlutém týdnu (barevně rozlišený pracovní program všech europoslanců). Tedy od 29. října do 3. listopadu bude v Praze," snaží se mi vyjít vstříc asistent. Pro jistotu zkouším mobilem i Remka. Potvrzuje, že je v Bruselu, a když vyjdu s pravdou ven, rozesměje se. Za několik minut přichází od něj SMS: "Asistent už staví na kafe."

10.40: "Mám nepřijatý hovor," hlásí se Fajmonova asistentka Jitka Krčmářová. Prozrazuji, jak jsem dopadla na Jánském vršku. "Kolega v kanceláři bývá pravidelně od devíti do šestnácti hodin. Zřejmě byl na pochůzkách, pořád je něco k vyřizování," hájí ho. Ochotně zároveň nabízí pomoc. Proč nemá Fajmon ceduli na centrále ODS, sice nevysvětlí, ale odkazuje, že potřebné informace poskytuje recepce na Jánském vršku. Zdůrazňuje, že většina záležitostí se dá vyřešit e-mailem.

11.20: I když je dvacet minut po každodenní úřední hodině, asistent Karel Škácha mne přijímá na Žižkově v kanceláři předsedkyně strany Politika 21 Jany Bobošíkové. "Paní Bobošíková je v Japonsku a bude tam tři týdny," prozrazuje. Za mřížemi rovněž slyším, že šance na osobní setkání je až ve žlutém týdnu. Prozrazuje, že v poslední době se většina lidí zajímá o čerpání peněz z evropských fondů. "Děláme to už tři roky, snažíme se to zefektivnit," nabádá mne nahlédnout do formuláře v počítači, abych viděla, jak to funguje. Elektronickou komunikaci považuje za nejšťastnější. "Někdy pomůžeme, někdy ne," loučí se Škácha.

11.50: Zamřížovaná výkladní skříň i vyčpělá propagace v Murmanské ulici nejsou dobrou vizitkou pro Zuzanu Roithovou (KDU-ČSL), ani pro tamní obvodní výbor lidovců. Úřední hodiny první pondělí v měsíci. Smůla. Je druhé říjnové pondělí. "Domlouvám schůzky většinou na pátky odpoledne nebo na pondělí dopoledne," říká asistentka Marie Heřmánková. Tvrdí, že s občany mnohé rychleji vyřeší e-mailem a že mříže jsou nutností kvůli zlodějům.

12.30: V nuselské ulici Na Zámecké 11 se blýská cedule kanceláře Josefa Zielence (SNK-ED). "Máte smůlu, pan Zieleniec tu byl už ráno, ale už bude v Bruselu," hlásí jeho asistentka Dagmar Prášková. I když nemají úřední hodiny, říká, že tam vždy někdo je.

Kolik berou europoslanci
z ČR86 100 Kč
z Evropského parlamentu (EP)
paušál na kanceláře3785 eur (104 000 Kč)
na platy asistentů12 300 eur (338 000 Kč)
diety za den v EP268 eur (7000 Kč)
jiné pracovní cesty ročně3600 eur (99 000 Kč)
Zdroj: PRÁVO

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám