Hlavní obsah

Julínek chce odškodnění pro rodiče vyměněných dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) v úterním rozhovoru pro rádio Impuls řekl, že by rodiny dětí, které byly vyměněny v porodnici třebíčské nemocnice, měly dostat finanční odškodnění. Kritizoval také vedení nemocnice. Zároveň ale prohlásil, že si nemyslí, že by podobných případů mohlo být víc.

Článek

"Tady - jak už řekl jeden z těch rodičů - neexistuje satisfakce za takové trauma," uvedl Julínek v Impulsech Václava Moravce. "Je to záležitost, která je traumatizující a kterou prostě žádný trest nějaké sestřičky nenapraví. Opravdu náš zákon a naše soudy neznají nic jiného než satisfakci finanční," řekl s tím, že v odškodnění obou rodin věří.

Ministerstvo takový případ nepamatuje

Julínek zároveň ujistil, že není důvod si myslet, že podobných případů bude více. "My jsme zjišťovali na ministerstvu zdravotnictví, kdy se naposled tento případ stal a jestli o něm máme nějaký záznam, a nenašli jsme žádný," prohlásil.

Nevyloučil ale, že se něco podobného už v minulosti někdy nemohlo stát. "Já tomu samozřejmě taky nevěřím, že se to odehrálo poprvé," dodal.

Rodiny po váhání jedné z matek vyrazily na společný pobyt

Obě rodiny v úterý kolem poledne odjely na blíže neurčené rekreační zařízení na Vysočině. "Nejedou za odpočinkem, chtějí navázat blízký kontakt, každá z maminek chce poznat své vlastní dítě," řekl Milan Smejkal, příbuzný a mluvčí rodiny Jaroslavy Trojanové a Libora Broži z Jabloňova na Žďársku. Obě rodiny podle něj mají velkou snahu se spřátelit. "U mužů to není velký problém, berou to trochu jinak, matkám to zřejmě potrvá déle," uvedl Smejkal.

Společný seznamovací pobyt ale mohl na poslední chvíli ztroskotat. Jaroslava Trojanová ještě ráno tvrdila, že ji nikdo nedonutí nikam odjet. Podle Smejkala bylo nutné vše znovu rozebrat. Není v dobré psychické kondici, je dobře, že pobytu bude přítomna psycholožka, řekl Smejkal.

Policie začala zkoumat zdravotní dokumentaci

Záměnu dětí odhalil žďárský soud v rámci občanskoprávního sporu o otcovství Broži. Soud si v rámci případu vyžádal znalecký posudek, při němž experti provedli rozbory DNA šesti lidem, tedy i druhému manželskému páru Čermákových z Přibyslavic na Třebíčsku.

Podle třebíčské policejní mluvčí Marcely Lavické dnes policisté dostali výsledky testů DNA Broži a Trojanové. "Jsou shodné s testy soudními," potvrdila Lavická. Testy druhé rodiny by měli mít policisté k dispozici začátkem příštího týdne. Vyšetřovatelé zároveň v úterý začali studovat obsáhlou zdravotní dokumentaci. Potrvá to několik dní. "Teprve poté začnou výslechy. Výsledky policejního vyšetřování nelze očekávat v nejbližších dnech," dodala Lavická.

Reklama

Související články

Matka vyměněné dcery se zhroutila

Rodina Libora Broži z Jabloňova, který upozornil na záměnu dětí v třebíčské porodnici, je ve velmi špatném psychickém stavu. Jaroslava Trojanová,...

Porodnice zaměněné děti neoznačila

Rodiny zaměněných dětí mají důkaz o nedbalosti při označování novorozenců v třebíčské porodnici. Otec dívky z Přibyslavic byl loni 9. prosince přímo...

Výběr článků

Načítám