Hlavní obsah

Ekonom Švejnar opět připustil kandidaturu na prezidenta

PRAHA

Sociální demokraté pokračují v hledání kandidáta, který by se v nadcházející prezidentské volbě stal soupeřem Václava Klause. Na úterní jednání poslaneckého klubu strany se dostavili dva z kandidátů, předseda Akademie věd Václav Pačes a ekonom Jan Švejnar. Ten po jednání nevyloučil svoji kandidaturu. V minulých dnech se přitom vyjádřil, že kandidovat nehodlá.

Článek

Prvním z obou kandidátů, se kterým sociální demokraté hovořili, byl ekonom Jan Švejnar. Předseda ČSSD Jiří Paroubek řekl, že Švejnar by se mu jako "vhodný a nadstranický" prezidentský kandidát velmi líbil. Rozhovor podle Paroubka probíhal ve vzájemném shodě. Švejnar svým vystoupením zbořil řadu mýtů, které kolem jeho osoby panovaly, dodal Paroubek.

Švejnar ohledně své případné prezidentské kandidatury změnil své původně zamítavé stanovisko. "Možná ano, možná ne. Záleží, jak se dohodnou politické strany," uvedl ekonom.

Na dotaz, co by dělal jinak než Klaus, Švejnar odpověděl, že zde není otázka být nějaký 'Antiklaus'. "Je potřeba, aby Česká republika měla prezidenta, který opravdu velmi dobře reprezentuje, který je s ní součástí Evropské unie," dále prohlásil.

Pačes je pro Paroubka vynikající kandidát

O druhém kandidátovi předsedovi Akademie věd Václavu Pačesovi předseda ČSSD prohlásil, že je vynikající kandidát. Pačes se podobně jako Švejnar nechal slyšet, že by nešel do prohraného boje bez široké stranické podpory.

"Já bych chtěl, aby tady byla k Václavu Klausovi alternativa," řekl novinářům s tím, že by bylo velmi špatné, pokud by existoval jen jeden kandidát," dodal Pačes.

Přesto zatím není jisté, koho ČSSD bude prosazovat. Podle Paroubka bude ještě diskutovat v dalších dnech a týdnech s potenciálními partnery v možné prezidentské koalici o podpoře nejvhodnějšího kandidáta

Ani po tomto jednání však ČSSD neuvedla koho bude prosazovat. Předseda Paroubek uvedl, že strana bude ještě v dalších dnech a týdnech diskutovat s potenciálními partnery o možné prezidentské koalici a podpoře nejvhodnějšího kandidáta.

ODS podle Ratha jedná o volbě prezidenta s KSČM

Poklidnou hladinu rozhovorů s kandidáty rozvířil místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath informací, že ODS jedná s komunisty o možnosti vytvoření tzv. prezidentské koalice jako před pěti lety. Mezi lidmi, kteří by měli vést toto jednání, je podle Ratha i pražský primátor Pavel Bém.

Předseda sněmovního klubu ODS Petr Tluchoř se proti Rathovým slovům ohradil: "Nevím, co si ještě vedení sociální demokracie v souvislosti s volbou prezidenta vymyslí," uvedl. 

Třetí kandidát, exministr zahraničí Jiří Dienstbier byl na "pohovorech" u sociálních demokratů již minulý týden. Parlament by měl nového prezidenta volit počátkem února.

Klaus zůstává jediným kandidátem

Jediným navrženým kandidátem a současně velkým favoritem celé volby zůstává Václav Klaus. Znovuzvolení současné hlavu státu prosazuje ODS. Momentálně se zdá, že nynější prezident získá nejen hlasy občanských demokratů, ale i některých poslanců těch stran, jejichž předsedové nyní hledají Klausova protikandidáta.

Ještě v září se zdálo, že mezi jeho vyzyvatele by mohl patřit i Petr Pithart. Lidovecký místopředseda Senátu to pak ale odmítl s tím, že do předem prohraného boje nepůjde.

Dal rovněž najevo rozpaky nad tím, jak se lídři stran o případném kandidátovi dohadují. Podle něj hrozí opakování "trapných situací" z volby před pěti lety. Tehdy Klaus do voleb nenastupoval jako favorit, nejednota někdejší vládní koalice ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU a zejména rozbroje uvnitř sociální demokracie mu ale pomohly na Hrad.

Reklama

Související články

Dienstbier: Můj boj není předem prohraný

Jiří Dientsbier v úterním on-line chatu čtenářům Novinek řekl, že svoji prezidentskou kandidaturu nepovažuje za předem prohraný boj. Případné prezidentství...

Výběr článků

Načítám