Hlavní obsah

Kauza Kubice znovu otevřena

Právo, Novinky, rav, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejvyšší státní zastupitelství nechalo znovu otevřít kauzu Kubice. V případu byl prověřován šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice a jeho dva podřízení Hynek Vlas a Jaroslav Hruška. Týká se postupu těchto policistů v souvislosti s takzvanou Kubiceho zprávou, kterou loni v květnu šéf ÚOOZ předložil poslancům.

Článek

Za předložení zprávy o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy nebyli Jan Kubice ani jeho podřízení nijak potrestáni. Podle vyšetřovatelů se měli dopustili zneužití pravomoci veřejného činitele, pomluvy a neoprávněného nakládání s osobními údaji.

Členové ÚOOZ měli pochybit také tím, že tehdejšímu předsedovi branně-bezpečnostního výboru Janu Vidímovi (ODS) poskytli i materiály z trestního spisu.

"Tato věc se vrací k doplnění dokazování složce, která to předtím měla na starosti. Nejvyšší státní zastupitelství dělalo kontrolu tohoto případu a zjistilo, že je třeba některé důkazy doplnit. Kauza byla tedy znovu otevřena," potvrdil v úterý informace Práva mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Pavel Foltán.

Inspekce ministra vnitra zatím žádné informace o znovuotevření případu nemá. Právu to v úterý potvrdil mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Jeden z aktérů kauzy, plzeňský vyšetřovatel ÚOOZ Jaroslav Hruška v současnosti opouští na vlastní žádost policejní sbor.

Návrh inspekce na obvinění Kubiceho a spol. loni v prosinci zamítlo státní zastupitelství, které věc předalo pouze ke kázeňskému řízení přímému Kubiceho nadřízenému. Tím byl v té době náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení František Snopek, který rozhodl, že se policisté z ÚOOZ ničeho nedopustili.

"Nebyl v jejich jednání spatřen žádný kázeňský přestupek a náměstek kázeňské řízení zastavil," řekl v únoru mluvčí policejního prezidia Pavel Hanták.

Snopek našel v postupu Kubiceho a jeho dvou podřízených určité nedostatky, které s šéfem ÚOOZ projednal. Vytkl mu je a uložil, aby poučil i oba své podřízené.

Reklama

Související témata:

Související články

Kubicemu hrozí odvolání z funkce

Šéfovi Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Janu Kubicemu hrozí odvolání. Má totiž už druhý záznam o mimořádné události. Tentokrát podle dobře...

Výběr článků

Načítám