Hlavní obsah

Policie přerušila pátrání po únoscích letadla ze 70. let

Právo, Patrik Biskup

V sedmdesátých letech unesli letadlo, aby se mohli dostat z komunistického Československa do svobodné země. Po téměř pětadvaceti letech už nemusejí mít Anna a Josef Katrinčákovi z Karlových Varů strach, že jim je česká policie v patách. Ta se je několik let snažila najít a na základně soudního příkazu dodat do výkonu trestu. Nyní kriminalisté pátrání přerušili.

Článek

"I když policie pátrání přerušila, neznamená to, že zatykač neplatí," řekla Právu Jana Václavová ze Západočeské policejní správy v Plzni. Oba únosci dál zůstávají oficiálně v databázi zločinců.

"V případě Josefa Katrinčáka bylo pátrání přerušeno, neboť policie vyčerpala všechny prostředky, kterými mohla zjistit jeho pobyt. Prokazatelně víme, že se zdržuje někde v zahraničí a že je rovněž v hledáčku Interpolu," dodala Václavová.

Pátrání po Anně Katrinčákové policisté vzdali poté, co zjistili, že žije v Německu a žádosti o její vydání tamní úřady zamítly.

S výbušninou za svobodou

Dnes sedmapadesátiletí Josef a Anna Katrinčákovi 10. května 1978 propašovali spolu s Radomírem Šebestou na palubu letadla směřujícího z Prahy do Brna dva kilogramy výbušnin.

Únosci pak donutili piloty přeletět do západního Německa a přistát na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem, kde se vzdali německé policii a požádali o politický azyl.

Všichni tři byli odsouzeni v roce 1983 v nepřítomnosti k nepodmíněným trestům od 9 do 12 let. Těsně před vypršením promlčecí lhůty na ně vydal v roce 1999 plzeňský krajský soud příkaz k dodání do výkonu trestu.

Šebestu před třemi lety omilostnil prezident Václav Klaus mimo jiné proto, že ho do činu zatáhli jeho společníci. Na seznamu hledaných osob tak zůstali jen Katrinčákovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám