Hlavní obsah

Kubiceho blízký spolupracovník končí u policie

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňský vyšetřovatel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jaroslav Hruška odchází na vlastní žádost od policie. Údajně je znechucený ze současného špatného stavu, který panuje v policii, a také prý ztratil víru ve spravedlnost u nás.

Článek

Hruška tím narážel na období před loňskými volbami, kdy se svým šéfem Janem Kubicem předložil poslancům tzv. Kubiceho zprávu.

"Stav policie je za dobu, co sloužím, snad nejhorší jaký jsme zažil," řekl v pondělí Právu Hruška.

"Do konce října bych chtěl odejít a je možné, že už je to schváleno vedením útvaru. Mířím do úplně jiného sektoru. Budu se starat o ochranu přírodního a kulturního dědictví v nevládní neziskové organizaci.

Má to podle mě větší smysl než se snažit zavřít kriminální živly, které se stejně spíše snaží zavřít nás," dodal.

Jeho odchod prý nijak nesouvisí se současným šetřením Inspekce ministra vnitra, která prověřuje Hruškovy někdejší blízké kolegy z plzeňské pobočky ÚOOZ i z týmu POKR Luďka Žákovce a Dušana Pakandla. Oba jsou údajně podezřelí, že byli tajnými spolupracovníky uprchlého odsouzeného podnikatele Tomáše Pitra.

"S tím nemám nic společného, ani mě inspekce nevyslýchala jako svědka. Jen jsem k té věci napsal již dříve prohlášení. S Žákovcem jsem od jeho odchodu od policie nebyl v kontaktu," podotkl Hruška, který jako vedoucí týmu POKR vedl mimo jiné šetření loňské nájemné vraždy Františka Mrázka a dalších 35 podivných úmrtí a vražd souvisejících s tímto kontroverzním podnikatelem.

Kubice ve své zprávě před loňskými volbami do Sněmovny uvedl, že tehdejší premiér Jiří Paroubek (ČSSD), ministerstvo vnitra a tehdejší policejní prezident Vladislav Husák se snaží ovlivňovat vyšetřování některých případů. Svá slova tehdy dokládal písemnou zprávou, kterou přinesl do parlamentu a která poté unikla do médií. Paroubek a ČSSD tvrdí, že zveřejnění zprávy je ve volbách poškodilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Kubicemu hrozí odvolání z funkce

Šéfovi Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Janu Kubicemu hrozí odvolání. Má totiž už druhý záznam o mimořádné události. Tentokrát podle dobře...

Langera stál únik Kubiceho zprávy devět tisíc

Pokutu devět tisíc korun dostal ministr vnitra Ivan Langer (ODS) od Národního bezpečnostního úřadu. Sankciován byl kvůli tomu, že se média dostala k informacím...

Výběr článků

Načítám