Hlavní obsah

Pacienty čeká placení i po dosažení limitu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Třicet korun u lékaře a za položku na receptu, šedesát korun za den v nemocnici a devadesát korun na pohotovosti budeme platit od nového roku i po té, když dosáhneme ročního limitu pět tisíc korun.

Článek

"Jednou za čtvrt roku zdravotní pojišťovna platbu sečte a přeplatek do šedesáti dnů po uplynutí kalendářního čtvrtletí, ve kterém byl limit překročen pojištěnci pošle na jeho bankovní konto," řekl novinářům v pondělí Karel Šatera, ředitel Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra (ZPMV). To v praxi znamená, že pacient bude poplatky platit neustále.

Do ročního limitu pět tisíc korun se ale nezapočítává 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost, včetně zubní. Rodička, která přijde do porodnice a ještě týž den porodí, zaplatí za sebe 60 korun za den za sebe i novorozence. První a poslední den hospitalizace se bude počítat jako jeden den. Poplatek budou rodiče hradit i za dítě umístěné v postýlce či inkubátoru.

Doplatky za léky: velká neznámá

V lékárně zaplatíme 30 korun za každou položku na receptu. Lékař může předepsat dva druhy léků na jeden recept. Znamená to, že zaplatíme 60 korun bez ohledu na počet balení léků. Zatím velká neznámá je, kolik budeme doplácet za léky. Od ledna má totiž vyjít nová léková vyhláška. V zákoně je uvedeno, že se bude hradit doplatek pouze do výše doplatku na nejlevnější na trhu dostupný preparát s obsahem stejné léčivé látky.

"Pokud bude v celé skupině léků se stejnou účinnou látkou jen jeden lék plně hrazený zdravotní pojišťovnou, pak případný doplatek u ostatních léků půjde plně na vrub pacientů. A pojišťovna jim tento doplatek nemůže započítat do limitu pět tisíc korun," tvrdí Šatera.

Symbolem R označí lékař nejvhodnější lék

Pacient se může s lékárníkem dohodnout na výměně léku za levnější, ale proti tomu jsou lékaři. Pokud lékař bude trvat na vydání jím předepsaného léku, protože ví, že je pro pacienta skutečně nejvhodnější, označí ho symbolem R. "V takovém případě se do limitu pět tisíc korun za rok doplatek započte v plné výši," informoval Šatera.

Zdravotní pojišťovna MV už zahájila kampaň, v níž svým pojištěncům vše o poplatcích vysvětluje. Také Ministerstvo zdravotnictví chystá začátkem listopadu pro pacienty brožuru, kde vysvětlí všechny okolnosti plateb.

Reklama

Související témata:

Související články

Reforma zdravotnictví: poplatky 30, 60 a 90 korun

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) ve čtvrtek představil svůj návrh na zavedení poplatků. Zpoplatnění například návštěv u lékaře nebo pobytu v nemocnici...

Výběr článků

Načítám