Hlavní obsah

V Ústí nad Orlicí roste pouliční násilí

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD ORLICÍ

Tři drsná loupežná přepadení (a krádeže, které mohly mít stejné pachatele) během jednoho týdne vyvolaly atmosféru strachu i nenávisti v Ústí nad Orlicí. Ani policie už nepopírá, že pachateli by mohli být Romové, jejichž počet ve městě v posledních měsících velmi roste. Přepadení muži kromě újmy na zdraví přišli o osobní věci a peněžní částky od 2,5 tisíce do deseti tisíc korun.

Článek

"Dva muži tmavší pleti, pravděpodobně ve věku 30 a 18 let, přepadli chodce," připustila nepřímo až u třetího případu v závěru minulého týdne romský původ možných pachatelů i Eva Sichrová z orlickoústeckého policejního ředitelství.

Lidé se chtějí bránit, sami si zajistit bezpečnost, pokud policie brzy nedopadne pachatele. "Za jediný týden došlo ke třem loupežím. Vybočuje to z poklidné atmosféry ve městě Jeden napadený stále leží v nemocnici," připustil místostarosta Ústí nad Orlicí Zdeněk Ešpandr (ČSSD).

Podle informací Práva má muž roztříštěný obličej a jeho léčení potrvá měsíce. V Ústí léta nebyla vražda, přepadena banka či pošta. Prohlášení nikoho neuklidnilo "Ráno jsme se sešli s kriminálkou, vedením České policie a městskou policií," řekl Právu v pondělí starosta Richard Pešek (ODS).

Lidé chtějí být informováni

Ze schůzky vyšlo prohlášení, podle kterého všichni problém intenzivně řeší, leč další informace poskytnuty nebudou. Lidem se to nelíbí, chtějí vědět víc o trestných činech i nebezpečí, které jim stále hrozí. Starosta Pešek důrazně popřel, že by pachateli mohli být místní Romové, nebo ti, které si město pozvalo z České Třebové a uzavřelo s nimi smlouvu na čištění komunikací.

"To jsou lidí, kteří pracují pod Tepvosem a já za ně osobně ručím," řekl Právu starosta. "Jsou napadány a šikanovány i děti. Romů je tu najednou moc a nikdo je nezvládne, nikdo je neřeší," postěžovala si Právu učitelka jedné orlickoústecké školy, která si nepřála být jmenována.

"Agresivita tu fakt teď roste. Na obou stranách. Každá akce způsobuje reakci," připustil starosta. Dodal, že pozitivní diskriminace zvyšuje problémovým menšinám sebevědomí, ale nevidí problém přes rasový hledáček.

"Pracovitého a slušného člověka ve městě vítáme, ale ten, kdo nedodržuje hygienické předpisy, natož pak zákony, je pro mě vyvrhel a je mi úplně jedno, jestli je bílej nebo třeba fialovej," prohlásil upřímně starosta Pešek. Připustil, že kontroly strážníků v problémových domech mnoho nevyřešily. Neberte na Romy pálky, vyzývá lidi starosta.

Ve městě jsou problémové lokality

"Jsou lokality ve městě, o kterých se mluví, kde problémy vznikají a kde se problémoví shromažďují," varoval emotivně místní novinář Karel Pokorný, jehož kolega z redakce byl obětí nejbrutálnějšího přepadení. "V létě městská policie kontrolovala ty domy. Návštěvy ale nelze vyhodit. Tady je strejda s třema synovcema na krátké návštěvě... Tím to padá, česká legislativa je bezzubá," pokrčil rameny starosta.

"Potřebujeme, aby lidi spolupracovali s policií, aby vytvořili klidnou civilní domobranu, která si jen všímá a informuje. Aby to neřešili to sami. Nelze, aby se chlapi dohodli v hospodě, vzali baseballové pálky a šli si to vyřídit," varoval starosta.

Podle místostarosty Ešpandra jsou nebezpečné lokality především poblíž nádraží, podchodu u hotelu Avion a další v noci odlehlá a temná místa. Město má podle starosty v ulicích vždy jen jednu dvojici strážníků. "Třetí sedí na dispečinku. Víc si dovolit nemůžeme, celkem zaměstnáváme 16 strážníků. I tak je to darda v městském rozpočtu," řekl Právu Pešek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám