Hlavní obsah

Rodiny zaměněných dětí plánují společné víkendy

TŘEBÍČ

Otcové Nikoly a Veroniky, holčiček zaměněných koncem loňského roku v třebíčské porodnici, plánují společné víkendy obou rodin. V neděli se náhodou sešli před nemocnicí, kde jedna z rodin byla na návštěvě za babičkou. Oba páry kvůli dětem chtějí, aby se výměna uskutečnila co nejdříve.

Článek

"Nedokážu si výměnu vůbec představit, zní to hrozně. Bude to muset být formou nějakých schůzek," řekl zdrceně Jan Čermák. Oba otcové přiznávají, že zatím nebyl čas ani na výměnu zkušeností. Nevědí tak ani, co mají například děti rády. Právě k tomu budou sloužit společné víkendy.

"Když jsem Nikolku poprvé viděl, tak jsem si říkal, nepotřebuju vůbec žádné testy, ta podoba tam je. To samé, když přišel Libor do místnosti. Bylo vidět, že Verunka je podobná zase na Libora," vzpomíná. "Tu holčičku jsem viděl zhruba půl hodiny a za tu půlhodinu vím, že je to moje dcera, a nedokážu říct, co k ní cítím. Samozřejmě, že k ní něco cítím, ale za půl hodiny nemohu říct, že ji miluji," přiznal Čermák.

Čermákovi stále ještě zvažují, zda, a v jaké výši budou chtít po nemocnic odškodné. "To, že si budeme stavět společný dvoudomek, jsme se dozvěděli z novin," uvedl Čermák. "Nic takového není pravda," zdůraznil. Jen Brožovi podle něj budují přístavbu k domku rodičů, z toho asi vznikly fámy.

Zda otcové ponesou výměnu s menší bolestí, se prý nedá říct. "Upřímně, z naší rodiny to nesou všichni špatně, celá rodina, jak z manželčiny strany, tak z naší. Jsem hodně vázaný na Verunku, jak to ponesu já? Prostě, bude to něco šíleného, ale musíme to nějak zvládnout," tvrdí Čermák. Především jeho manželka Jaroslava teď potřebuje klid. Za pět měsíců se jim narodí druhé dítě.

Oba páry se již dříve shodly na navrácení dětí k pokrevním rodičům, a to do 9. prosince, kdy holčičky oslaví první narozeniny, nejpozději ale do Vánoc. Prozatím jedinou právní překážkou, která brání okamžitému předání dětí zaměněných v třebíčské porodnici, je neukončené soudní řízení v občanskoprávním sporu o otcovství Libora Broži a mateřství Jaroslavy Trojanové z Jabloňova, kteří na záměnu dětí upozornili.

 Čermák zatím nemá oficiálně potvrzeno testy DNA, že není otcem Veroniky. Dozví se to ve čtvrtek, kdy žďárský soud vynese rozsudek v občanskoprávním řízení o vyvrácení otcovství Libora Broži.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodiny se dohodly na výměně dětí

Rodiče dětí, které před deseti měsíci zaměnili v třebíčské porodnici, se po čtvrteční schůzce v Jihlavě dohodli na jejich vrácení. Děti by se vlastním rodičům...

Výběr článků

Načítám