Hlavní obsah

KSČM chce omladit a zefektivnit stranické vedení

PRAHA

Komunisté chtějí po volbách v příštích roce posílit svůj vliv v krajských zastupitelstvích i v Senátu. Volební kampaň zaměří především na problémy zdravotnictví, školství a pracovního trhu, informoval po zasedání ústředního výboru KSČM předseda strany Vojtěch Filip.

Článek

Komunisté chtějí například varovat před možností zavedení školného na vysokých školách, které by podle Filipa zvýšilo nezaměstnanost. Mezi priority zařadí i postavení nemocnic nebo územní rozvoj.

KSČM hodlá také usilovat o vlastní senátorský klub. Zatím má v horní komoře parlamentu tři zástupce, ale k vytvoření klubu jich potřebuje minimálně pět.

Předseda strany Vojtěch Filip před sjezdem řekl, že je třeba stranu omladit a zefektivnit stranický aparát.

Počet členů komunistické strany totiž stále klesá. Z někdejších stovek tisíc jich zbylo už jen kolem 80 000 tisíc a očekává se, že budou dále ubývat. Věkový průměr členů KSČM se totiž nyní pohybuje kolem sedmdesáti let.

Komunistům chybějí peníze

Zatímco v minulém období měli komunisté 41 poslanců, po volbách počet jejich zákonodárců klesl na 26. Znamená to pronikavě nižší dotace a KSČM musela začít šetřit. Hovořilo se dokonce o tom, že by měli poslanci více přispívat do stranické pokladny.

Na sjezdu ÚV strany se též probírala americká blokáda Kuby a KSČM žádá vládu ČR, aby 30. října na Valném shromáždění OSN znovu podpořila rezoluci OSN žádající ukončit tuto blokádu. Komunisté znovu zopakovali, že hodlají podat ústavní stížnost proti přijetí zákona o reformě veřejných financí.

Strana potřebuje novou organizační strukturu

Špičky komunistické strany kromě strategie volební kampaně do krajů a třetiny Senátu řešily i novou organizační strukturu, která má platit po jarním sjezdu. Filip řekl, že se má posílit především krajský článek stranické hierarchie. Struktura KSČM se nezměnila od roku 1990. Neudržitelné je podle Filipa například stejné zastoupení okresních organizací ve vedoucích stranických orgánech bez ohledu na to, kolik mají členů

K omlazení politických orgánů komunistické strany by měl přispět už sjezd, který se bude konat příští rok v květnu v Hradci Králové. Filip bude vybízet, aby se při výběru delegátů přihlíželo k jejich věku. Členové ústředního výboru rovněž vybrali návrh na logo jarního sjezdu. Na tomto sjezdu bude Filip obhajovat svou funkci, zatím nemá protikandidáta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám