Hlavní obsah

Havel je šokován, že Klaus nemá soupeře

PRAHA

Bývalý prezident Václav Havel je "šokován" tím, že mezi kandidáty, kteří se v únoru hodlají utkat o nejvyšší ústavní funkci, figuruje zatím jediné jméno - Václav Klaus, nynější hlava státu. Politickým lídrům již před rokem kladl na srdce, že je třeba zavčas se shodnout na nějakém protikandidátovi.

Článek

Souboj dvou vyrovnaných soupeřů je podle Havla v zájmu demokracie i Klause samotného. "To, že volám po protikandidátovi Klausovi, není výraz nějakého mého bytostného antiklausismu. Je to prostě v zájmu demokracie. Je to i v zájmu Václava Klause samotného, aby měl validního protikandidáta a aby to byl názorový, koncepční duel s někým, a nikoliv formalita nebo improvizace v poslední vteřině, kdy se hledá kandidát téměř na inzerát, jak to bylo při minulé volbě," řekl Havel.

Dodal, že při různých privátních konverzacích říkal vůdcům politických stran, že se musejí nejméně rok před volbou shodnout na nějakém kandidátovi a seznámit s ním veřejnost. Mají mu pomoci najít cestu do médií.

Osobnosti jsou, veřejnost je nezná

"Volbě musí předcházet fáze i jakési popularizace toho člověka, protože podpora veřejnosti je důležitá. Tady podle mě chodí desítky lidí, dam i pánů, kteří by mohli být bezvadnými prezidenty, ale nemohou jimi být, protože je nikdo nezná. Jsou to lidé, kteří mají jinou práci než se chodit prsit do televize," uvedl Havel.

Šéfové nejméně tří stran podle něj měli již dávno sepsat všechny myslitelné kandidáty, začít zjišťovat, zda přicházejí v úvahu, a postupně dospět k nejvhodnější osobě.

Podpořte ženu, nebo Schwarzenberga

"Opět ale opakovali chyby z minulé volby, že se nedohodli," řekl exprezident. Havel by rád viděl na Hradě ženu. Za dobrého kandidáta považuje i nadále také Schwarzenberga. "Zda je to možné a myslitelné, nevím. Ale když byl navržen na ministra zahraničí, leckdo si říkal, že to je zvláštní, divné, že to asi veřejnost nepřijme. A prosím - je jedním z nejoblíbenějších členů vlády. Takže bych se předem moc nepokoušel předvídat, co řekne veřejnost, možná že je třeba to s tou veřejností zkusit," soudí Havel. Schwarzenberg ale kandidaturu odmítá.

V souvislosti s prezidentskou volbou padla například jména bývalého ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera, ekonoma Jana Švejnara nebo předsedy Akademie věd Václava Pačese.

Nástupce Václava Havla byl v roce 2003 zvolen až ve třetím kole třetí volby. Klaus byl tehdy sice jen kandidátem ODS, přesto získal hlasy i z ostatních stran.

Reklama

Související články

Pačes: Hlava státu musí politiky kultivovat

O předsedovi Akademie věd ČR Václavu Pačesovi se v politických kruzích spekuluje jako o možném kandidátovi na prezidentský úřad. Zatímco ale představitelé čtyř...

Výběr článků

Načítám